MARKKU HIENONEN Topten jalkautui Pohjois-Suomeen ja Kaakonkulmalle Taustaa Topten-kortistostaMaankäyttö- ja rakennuslaki MRL sekä sitä tarkentava maankäyttö- ja rakennusasetus MRA ovat voimassa vielä vuoden loppuun. Molemmat ovat kuitenkin siinä määrin yleispiirteisiä ”raameja”, että tarkemmat ohjeet ovat osoittautuneet tarpeellisiksi. Ympäristöministeriön ja eri järjestöjen julkaisemat täydentävät ohjeet ovat olleet ei-velvoittavia, mutta hyvin tärkeitä malleja ja esimerkkejä kelvollisista toimintatavoista.Uusi pian voimaan astuva rakentamislaki ja sitä tarkentavat asetukset tarvinnevat vastaavaa täydentävää ohjeistusta, kun niitä aletaan soveltaa käytäntöön.Suomen suurimpien kuntien rakennusvalvonnat ovat tehneet määrätietoista yleisimpien haasteiden ratkaisemiseen keskittynyttä kehitystyötä pääosin omakustanteisesti. Työtä on tehty yhdessä rakennusalan muiden toimijoiden kanssa, ja tuloksena on ollut merkittävän laajuinen Topten-kortisto,…
LAURI JÄÄSKELÄINEN Painava teos arkkitehtuurimme vuosituhansista Apulaisprofessori Panu Savolainen, yhdessä valokuvaaja Aleks Talven kanssa, on koonnut yksiin kansiin nykyisen Suomen valtion alueen arkkitehtuurin historian. Esipuheessa Panu Savolainen toteaa, kuinka Suomen arkkitehtuurin historiasta on kirjoitettu yksittäisiä teoksia muutaman ison kirjastohuoneen verran. Arkkitehtuurin yleisesitysten määrä on niukempi. Savolainen mainitsee sotien jälkeen niistä keskeisimpinä Nils Erik Wickbergin (1959), Vilhelm Helanderin ja Simo Ristan (1987) sekä Riitta Nikulan (1993) teokset. Harri Hautajärven toimittama Rakennetun Suomen tarina oli osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlintaa ja keskittyy itsenäisen Suomen aikaiseen arkkitehtuurin ja rakentamiseen (2017). Valokuvaajana toiminut Aleks Talve toteaa omassa esipuheessaan reilut kaksi vuotta kestäneen kuvitustyön olleen seikkailu.Teoksen…
LAURI JÄÄSKELÄINEN Universaalia ja kansallista – Eliel Saarisen julkiset rakennukset Korkeatasoisilla kuvapainotteisilla arkkitehtuurikirjoilla ansioituneet Sirkkaliisa ja Jari Jetsonen ovat työstäneet näyttävän teoksen Eliel Saarisen (1873–1950) julkisista rakennuksista. Jetsosen pariskunnan laajan tähänastisen tuotannon ytimen muodostavat lukuisat kirjat Alvar Aallon arkkitehtuurista. Kukin Aaltoa esittelevä kirja on keskittynyt tiettyyn rakennustyyppiin, kuten Aallon suunnittelemiin kirkkoihin, kirjastoihin, asuntoihin jne. Sama logiikka jatkuu Eliel Saarisen kohdalla. Museovirastossa päivätyönsä tehnyt Sirkkaliisa Jetsonen vastaa teksteistä, ja pienoismallirakentajana ja valokuvaajana tunnetuksi tullut Jari valokuvista.Teos esittelee yhteensä 20 Eliel Saarisen vuosina 1900–1950 suunnittelemaa, julkiseksi luokiteltavissa olevaa rakennusta. Yhdeksän rakennusta sijoittuu Eliel Saarisen Suomen kauteen, ja yksitoista Amerikan. Ennen asettautumista Pohjois-Amerikkaan…
JOULUPAKINA Tarkastajan joulu Elettiin iloista ysäriä. Oli joulukuinen perjantaiaamu ja tarkastajalla kauhea kankkunen.Edellisenä iltana oli vietetty kerrostalon harjannostajaisia. Tänä päivänä joutuisi viralta pantavaksi, jos riekkuisi rakennusliikkeen piikkiin yömyöhään. Oliko ennen kaikki paremmin, on tulkintakysymys. Pomo käskytti tarkastajaa, että iltapäivällä on mentävä tarkastamaan päiväkotia. Siellä kuulemma haisee pahalle. Olisiko kosteusongelmia tai jotain muuta? Tarkastaja mumisi itsekseen, että kiusallaan käskyttää väsynyttä miestä. Pomo kun ei ollut itse ollut saanut kutsua juhlaan. Mieluisampi käsky olisi ollut vaikkapa mennä tekemään pohjakatselmusta raikkaaseen ilmaan.No, mentävä oli. Tarkastaja jo hieman toipuneena kurvasi päiväkodin pihaan. Oli hän jo ennalta tarkistanut, että lupien mukaan osoitteessa ei ollut päiväkotia vaan 60-luvulla rakennettu suurehko omakotitalo. Tarkastaja…