LAURI JÄÄSKELÄINEN

Hiilinegatiivista hirsirakentamista

Helsingin puurakentamisen näyteikkuna-alueelle Honkasuolle valmistuu seitsenasuntoinen perinnehirsitalo, jossa on testattu niin viranomaiskoneistoa kuin hiilipihiyttä.

Pitkän virkauran Helsingin kaupungilla ja seurakuntayhtymässä tehnyt arkkitehti Minna Aarnio pyörittää nykyään kumppaninsa rakennusinsinööri Jukka Reinikaisen kanssa Rakennusasiaintoimisto Aarre Oy:tä. Aarre Oy laittoi itsensä ja rahansa likoon ja lähti toteuttamaan vanhaa hirsirakentamisperinnettä kunnioittaen ekologista rivitaloa. Projekti on vaatinut sisua ja uskallusta. Taloudellinen yhtälö ei myöskään noudata totuttuja kuvioita. Kaupungilta vuokrattu tontti ei kelvannut vakuudeksi eikä rahoittajapankkia meinannut löytyä. Lopulta OP uskalsi lähteä leikkiin mukaan kohtuullisella korolla.

Asunto-osakeyhtiömuotoinen kohde ei kuitenkaan sopinut RS-järjestelmään. Käytännössä se tarkoittaa, että lopulliset kauppakirjat asunnoista pystytään tekemään vasta kun rakennusvalvonta on hyväksynyt kohteen käyttöön. Rakennusvalvonta on tullut matkan varrella tutuksi eikä yllätyksiltä ole aina vältytty. Kaupunkikuvallisista syistä ehdotettiin hirsijulkisivujen ulkoverhousta. Laskelmat kuitenkin osoittivat, että ilmaraolla toimiva ulkoverhous olisi vähentänyt auringon lämmittävää vaikutusta ja haitannut massiivisen hirsirakenteen toimivuutta. Energialuokka olisi pudonnut A:sta B:hen. Lautaverhoilua ei tule vaan hirret on maalattu keittomaalilla, jokainen asuntopätkä eriväriseksi.

Rakennustuotteiden osalta on myös ollut pientä vääntöä. Varastoina toimivien pihatalojen ikkunat eivät CE-merkinnän puuttumisesta johtuen meinanneet ensin kelvata. Rakennuspaikkakohtaisen lausunnon avulla siitäkin selvittiin.

Kuva 1. Minna Aarnion mottona on: ”Pitää Nyt Vain Ryhtyä Työhön” (PNVRT)

Kuva 2. Yleisnäkymä kaareutuvasta rivitalokokonaisuudesta. Tonttia kohteelle haettiin yhdessä Honkasuon kaavoittajan Suvi Tyynilän kanssa. Tuulettuva alapohjarakenne on tuottanut sisäpihan puolelle ”kanjonin”.

Kuva 3. Muurattu hormi toimii paitsi lämmönlähteenä niin perinteiseen tapaan osana painovoimaista ilmanvaihtoa. Savirappauksella sidotaan kosteutta. Ala- ja yläpohjat eristetään kutterilastulla.

Kuva 4. Asunnot erottuvat saumakohdasta pienellä raolla. Palomääräysten täyttäminen ei massiivihirrellä tuottanut suuremmin päänvaivaa. Hirren paksuus on 225 mm.

Kangasniemeltä ja Ähtäristä lähtöisin olevat hirret on veistetty käsin Kuortaneella. Kokenut hirsirakentaja (Saaren hirsitalot) totesi, että 8,2 metriä on sopiva pituus hirrelle. Siitä suunnitteluun saatiin mitta kehikolle. Painovoimainen ilmanvaihto on ollut luonteva ratkaisu alusta lähtien. Se on vuorostaan mitoittanut huonekorkeutta, joka on standardipientaloon verrattuna hiukan korkeampi. Minna Aarnio on jo aiemmin tullut tutuksi loft-henkisistä ratkaisuista, mikä on valittu myös Honkasuon kohteeseen. Asunnon ostajat voivat halutessaan muuntaa avaraa olohuonetilaa suljetummaksi ja enemmän kaksitasoiseksi. Varaava puhdaspolttoinen takka tehostaa luonnonmukaista ilman vaihtumista. Lämmönlähteenä on uusiutuva kaukolämpö älykkäällä lämmönjakokeskuksella, minkä lisäksi jokaisella asunnolla on oma aurinkovoimala ja ilmalämpöpumppu. Kaikki autopaikat on varustettu latauspisteellä.

Kuva 5. Sisäänkäynti asuntoihin tapahtuu Haapaperhosentien puolelta. Sisäänkäynnit varustetaan vielä pienillä kuisteilla. Hiukan keskentekoinen katu on Vantaan ja Helsingin rajalla.

Kuva 6. Piharakennuksia Minna Aarnio kutsuu ”Porvoon ranta-aitoiksi”.

Kuva 7. Piharakennusten rivistön päättää erillinen asuntojen yhteinen sauna.

Projektin tavoitteena on ollut alusta saakka pyrkiä hiilivarastoksi. Todentamisen tueksi teetettiin vertailulaskelmat tavanomaisimmista kohteista sekä hiilijalan- että hiilikädenjäljestä Insinööritoimisto Leo Maaskolan toimesta. Betonirunkoiseen ja puu-tiilirunkoiseen verrattuna ei hiilijalanjäljessä eroja 50 vuoden tarkastelujaksolla juurikaan ollut. Muun muassa aurinkopaneelien hankkimisen hiilivaikutus vaikutti tulokseen. Sen sijaan 150 vuoden tarkastelujaksolla hiilijalanjälki muodostui jo kolmanneksen pienemmäksi. Hiilikädenjäljen osalta erot olivat sitten huomattavat. Puu-tiili-runkoiseen verrokkiin verrattuna kohteen hiilikädenjälki oli noin 3,5 kertainen ja betonirunkoiseen verrattuna melkein 6-kertainen 50 vuoden jaksolla. Näiden laskelmien pohjalta Minna Aarnio ja Jukka Reinikainen todistavat, että Honkasuon kohteen Haapaperhosen Aarre hiilikädenjälki olisi 35 prosenttia hiilijalanjälkeä suurempi. Minna Aarnio on hyvin perillä vireillä olevista lakihankkeista ja tietää, ettei esimerkiksi rakentamislakiehdotuksen mukaan hiilikädenjälkeä vähennetä hiilijalanjäljestä. Innostusta kohteen laskennallisista tuloksista se ei kuitenkaan millään lailla himmennä.

Kohde on herättänyt kiinnostusta potentiaalisessa ostajakunnassa. Nimilistassa on noin 80 perhettä, jotka voisivat harkita asunnon ostamista sitten kun se oikeasti on mahdollista. Pääsuunnittelijana kohteessa toiminut Minna Aarnio on luottavainen kohteen valmistumiseen. Ja mikä ettei olisi kun toukokuussa ollaan jo loppusuoralla. Referenssikohteena hanke tulee osoittamaan suuntaa ei pelkästään Aarre Oy:lle vaan toivottavasti laajemminkin suomalaiseen asuntorakentamiseen.

Lauri Jääskeläinen
Varatuomari, valtiotieteiden maisteri. 

Kuvat: Lauri Jääskeläinen