HARRI AAVAHARJU

Kaikenlaista materiaalia!

Rakennustuotteen on sovelluttava siihen käyttötarkoitukseen, johon se on suunniteltu. Joku siis suunnittelee tuotteen ja joku toinen käyttötarkoituksen ja kolmas varmistaa yhteensopivuuden. Ideaalitilanteessa edellä mainittu toteutuu, mutta usein totuus on tarua ihmeellisempi. Lainsäätäjä toteaa, että rakennustuotteiden on oltava turvallisia ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisia eivätkä ne saa aiheuttaa haittaa terveydelle. Rakennusvalvonnan rooli on todeta, että Rakennustuotteiden tuotekelpoisuuden tarkastuslomakkeesta löytyvät suunnittelijoiden ja työnjohtajien allekirjoitukset.

Näin voi käydä, kun reikäkuva tehdään liian aikaisin. Pitkät putkivedot tuettava lattiasta.

Kehitystä ei pidä jarruttaa

Hankkeissa voi tulla eteen uusia ideoita, materiaaleja tai tarvikkeita, joista erityissuunnittelijalla saatikka rakennusvalvonnalla ei ole aikaisempaa kokemusta.  Rakennushankkeeseen ryhtyvällä tai rakennussuunnittelijalla saattaa olla mielessään joku hilavitkutin, jonka hän on nähnyt messuilla tai sisustuslehdessä. Vastuu tuotteen kelpoisuudesta jää kuitenkin suunnittelijan harteille. Rakennusvalvonnan tehtävä ei ole estää ratkaisun toteutumista.

Viisasta on ottaa asia esille ennakkoneuvotteluissa, jolloin myöhemmin erityissuunnitelmien vastaanoton tai katselmusten yhteydessä asia ei tule yllätyksenä. Suunnitteluvaiheen ja toteutuksen välillä saattaa olla useampi vuosi ja tuotekehitys on nopeaa. Kysymys saattaa nousta esiin korjausrakentamisen yhteydessä, kun herää kysymys noudatetaanko alkuperäisen rakentamisajan vai korjausajankohdan säännöksiä

Talotekniikkainfon opastava teksti toteaa: Erityissuunnittelijan on huolehdittava, että erityissuunnitelma täyttää rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakennustavan vaatimukset.

Esteettömäksi suunniteltu WC voi olla varsin haastava käyttää.

Bide-suihkun asennus on haastavaa sekä suunnittelijalle, että myös käyttäjälle.

Helppokäyttöisyys on pidettävä mielessä.

Vastuut

KVV-asetuksessa todetaan: Pääsuunnittelijan, erityissuunnittelijan ja rakennussuunnittelijan on tehtävänsä mukaisesti huolehdittava rakennuksen suunnittelussa siitä, että rakennus täyttää käyttötarkoituksen mukaisesti vesi- ja viemärilaitteistojen turvallisuuteen, terveellisyyteen, käyttövarmuuteen, kestävyyteen ja energiatehokkuuteen vaikuttavat vaatimukset. Suunnitelmasta on käytävä ilmi vesi- ja viemärilaitteistoissa käytettävät osat, tuotteet ja materiaalit.

Taloteknikkainfon opas avaa asetustekstiä:

Asetuksen edellyttämien vesi- ja viemärilaitteistojen suunnitteluun vaikuttavien tekijöiden huomioiminen suunnittelussa voidaan osoittaa esimerkiksi rakennuslupavaiheessa laatimalla yhteenveto LVI-​suunnittelun ja toteutuksen perusteista, jossa esitetään mm. suunnittelutavoitteet, mitoitusarvot, mitoittavat kuormat ja ulkoiset mitoitusolosuhteet.

Pääsuunnittelija huolehtii siitä, että rakennussuunnitelma ja erityissuunnitelmat muodostavat kokonaisuuden, joka täyttää vesi- ja viemärilaitteistolle asetetut vaatimukset. Kustakin erityissuunnitelmasta vastaava henkilö huolehtii siitä, että suunnitelma täyttää osaltaan vesi- ja viemärilaitteistolle asetetut vaatimukset.

Vastaava työnjohtaja huolehtii rakennussuunnitelman, erityissuunnitelmien ja hyvän rakennustavan mukaisesta työn tekemisestä siten, että vesi- ja viemärilaitteistolle asetetut vaatimukset täyttyvät suunnitelman mukaisesti. Kunkin erityissuunnitelman toteuttamisesta vastaava työnjohtaja huolehtii osaltaan siitä, että erityissuunnitelman toteutus täyttää suunnitelmissa vesi- ja viemärilaitteistolle asetetut vaatimukset.

Asetustekstissä korostetaan suunnittelijoiden yhteistyön merkitystä terveellisen ja turvallisen vesi- ja viemärilaitteiston rakentamisessa. Pääsuunnittelijan tehtävät on määritelty maankäyttö-​ ja rakennuslain (MRL) 120a §:ssä ja se korostaa pääsuunnittelijan roolia kaikkien suunnitelmien yhteensovittamisessa. Tämä tarkoittaa myös sähkö-​ ja rakennusautomaatiosuunnitelmien, jotka oleellisesti vaikuttavat vesilaitteiston energiataloudellisuuteen, kuten pumppauskulujen optimointiin, lämpötilasäätöjen pysyvyyteen ja paineenkorotuksen hallintaan.

KVV-​suunnittelijalla on toiminnallinen vastuu suunnitelmien mukaisesti toteutetusta vesi- ja viemärilaitteistosta. Laki ei tosin rajaa erityissuunnittelijoiden ammattialoja. Laki korostaa sitä, että erityissuunnittelijalla on käytössään tarvittavat lähtötiedot ja rakentamisen säädöksiä ja hyvää rakentamistapaa noudatetaan. Siksi vesi- ja viemärilaitteistot -​asetuksen 4. §:ään on otettu KVV-​suunnittelijan velvoitteeksi selvittää vesilaitteistoon johdettavan talousveden laatu. Joillakin pohjavesialueilla Suomessa on havaittu talousveden aiheuttaneet korroosiota vesilaitteistossa. MRL:n velvoite käyttö-​ ja huolto-​ohjeen laatimisesta on tärkeä osa 1 momentin edellytyksestä käyttövarmuuteen ja energiatehokkuuteen. Käytännössä käyttö-​ ja huolto-​ohje laaditaan yhteistyössä erityisalan urakoitsijan kanssa, mutta rakennusvalvonta edellyttää KVV-​suunnittelijan hyväksyntää käyttö-​ ja huolto-​ohjeelle. Tämä tarkoittaa suunnittelijan allekirjoitusta KVV-​tarkastusasiakirjassa ao. asiakohdassa.

Talotekniikkainfon menettelyä voidaan soveltaa myös ilmanvaihtojärjestelmien osalta.

Tarkastuskaivon paikka löytyy pakkaskelillä helposti. Kesällä tarvitaan metallitutkaa.

Tarkastuskaivon kansi varmistettiin valtiovierailun ajaksi.

Ainainen kiire

Erityisalan työnjohtaja vastaa, että hän hankkii suunnitellun tuotteen ja se asennetaan ohjeiden mukaisesti. Mikäli suunniteltua osaa tai materiaalia ei jostain syystä saada hankittua, herää kysymys voiko tuotteen vaihtaa tai tuotehan on vastaava.  Kysymykseen vastaa aina erityisalan suunnittelija, vaikka usein kysymys esitetään rakennusvalvonnalle.

Työmaalla on aina kiire. Usein on helpompi tehdä suunnitelman mukaan, vaikka ns. talonpoikaisjärki sanoisi muuta. LVI-valvoja voi ottaa kantaa ratkaisuun ja muutos päivitetään luovutusmateriaaliin.

Rännivesien poisjohtaminen jalkakäytävältä siirrettiin kulman taakse.

Ulkopuolisen hulevesiviemärin pinta-asennus.

Painovoimaisen ilmanvaihdon hormien rakentaminen on ammattimiesten työtä.

Hiiligrillin piippu/savukaasupuhallin vaatii myös huoltoa.

Asuntokohtaisten ilmanvaihdon ulkosäleiköt vaativat tuotekehitystä ja suunnittelua.

Rakennusaikainen suojaus

Rakennustuotteiden oikea-aikaisella hankinnalla on suuri merkitys sille, että hanke pysyy aikataulussa. Ahtaat rakennuspaikat asettavat haasteita, sillä tarvikkeiden säilyttäminen työmaalla ennen asennusta ei ole mahdollista. Käytännössä siis eletään ”kädestä suuhun” -menetelmällä.

Vaikka katselmus/tarkastus kohdistuu rakennuksen sisäpuolisiin asennuksiin voi rakennustarkastajan tarkka silmä havainnoida puutteita rakennustarvikkeiden säilytyksessä. Puutteisiin on syytä puuttua ja kertoa niistä vastaavalle työnjohtajalle, jonka tulee olla mukana katselmuksissa. Havaitut puutteet kannattaa kirjata katselmuksen pöytäkirjaan.

Korjausrakentamisperiaate: mitä nyt sattuu peräkontista löytymään.

Opastaulujen suunnittelussa voi käyttää mielikuvitusta.

Tärkeää on, että viesti menee perille.

Kun design menee määräysten edelle.

Asetusten vastaiset asennukset

Putkiremonttien tai muiden vähäisten hankkeiden yhteydessä saattaa muutosalueen ulkopuolella olla asennuksia tai tarvikkeita, jotka eivät ole nykymääräysten mukaisia. Jos em. seikoista saattaa aiheutua haittaa terveydelle tai turvallisuudelle, on asiasta syytä keskustella.

Vapaa-ajalla kohteissa ja hankkeissa törmää usein asennuksiin, jotka eivät täytä määräyksiä. Olen itse ottanut valokuvia ”kaiken maailman kummallisuuksista” omaan arkistoon. Oheiset valokuvat olen koonnut vuosien varrella ja niistä on keskusteltu kollegoiden kanssa. Myös Facebookissa on ryhmiä, joissa kysellään mielipiteitä erilaisista ratkaisuista.

Facebook -ryhmiä: LVI-alan ammattilaiset; LVI-asennukset kunniaan.

Onko tulevaisuutta myös Suomessa? Osin jo tätä päivää.

Ratkaisu voi myös tuottaa hyvää mieltä!

Itkeäkö vai nauraa

Oheisia kuvia katsellessa ei aina tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, sillä tuntuu siltä, että vain mielikuvitus on rajana.

Harri Aavaharju
LVI-insinööri.

Kuvat: Harri Aavaharju