Kalajoen kaupungilla kesätyöntekijät eivät ole poikkeus, mutta kesälle 2023 rakennusvalvonta sai mahdollisuuden ottaa harjoitteluun alaa opiskeleva. Harjoittelijaksi valikoitui rakennusarkkitehdiksi opiskeleva Emmi Aksila. Tässä artikkelissa pureudutaan hänen ajatuksiinsa harjoitteluun liittyen.
Emmi Aksila katselmuksella.
Odotukseni harjoittelusta
Kun sain kuulla pääseväni Kalajoen rakennusvalvontaan töihin, olin tohkeissani! Odotin saavani lisää varmuutta omaan työhöni suunnittelijana. Halusin oppia lukemaan paremmin rakennuksista tehtyjä piirustuksia sekä ymmärtämään ja lukemaan rakennushankeprosesseissa käytettyjä asiakirjoja.
Lisäksi toivoin pääseväni näkemään rakennustarkastajia työssään sekä kuinka koulussa opittu teoria toimii käytännössä työmaailmassa. Erityisesti mielenkiintoa herätti se, miten rakennustarkastajat toimivat työnjohtajien ja suunnittelijoiden kanssa. Suunnittelutyö arkkitehtitoimistossa kuitenkin on tulevaisuuden tavoite, joten halusin oppia, miten rakennusvalvonnan kanssa käytännössä toimitaan.
Työn kuvaan kuului rakennushankkeiden kuvaaminen.
Mitä oikeasti tein kesän aikana
Työn kuvaan kuului pääsääntöisesti keskeneräisten ja voimassaololtaan päättyneiden rakennus- ja toimenpidelupien läpi käyminen. Olin yhteydessä rakennushankkeeseen ryhtyneisiin, jotta saisimme rakennushankkeet maaliin. Selvitin, mitä kaikkea rakennushankkeelta puuttuu, esimerkiksi asiakirjoja tai katselmuksia. Tämän jälkeen sovimme asiakkaan kanssa, mitä tulisi tehdä, jotta saisimme merkittyä rakennushankkeen valmistuneeksi.
Muutamiin kohteisiin pääsin myös itse käymään. Rakennushankkeeseen ryhtyneen kanssa sovimme, milloin kävin katsomassa muun muassa pihatöiden valmistumista tai rännikourujen puuttumista ja otin tarvittaessa kuvat todisteeksi valmistumisesta. Toimistolla valmistelin Lupapisteelle katselmuspöytäkirjan, johon kirjoitin maininnan minun käynnistäni ja liitin valokuvan valmistuneesta työstä. Näissä tapauksissa valmistelin kaiken mahdollisimman valmiiksi rakennustarkastajia varten, jotta heidän olisi helppo tehdä pöytäkirja valmiiksi toimistolla.
Keskeneräisten lupien lisäksi vastasin Lupapiste-kaupasta tulleisiin aineistopyyntöihin. Aineistopyynnöt yleensä koskivat katselmuspöytäkirjoja tai rakennuksen pääpiirustuksia, esimerkiksi pohjapiirustuksia. Kaikki aineisto löytyy meiltä paperiarkistosta, joten aineistopyynnöissä esitetyt tiedot täytyy skannata. Välillä sieltä löytyi oikeita aarteita! Voitte kuvitella, kuinka fiiliksissä tällainen rakennusarkkitehtiopiskelija on hienoista käsin piirretyistä suunnitelmista. Olisin voinut kehystää osan niistä piirustuksista!
Meillä Kalajoella on tapana skannata kaikki rakennushankkeeseen liittyvät suunnitelmat ja asiakirjat samalla kertaa kun vastaamme aineistopyyntöihin. Näin saamme arkistoitua lupia pikkuhiljaa myös sähköiseen muotoon. Vaikka aineistopyynnöt toivat mukavaa vaihtelua arkeen, oli niiden skannaaminen välillä työlästäkin. Jotkut luvat sisälsivät sivukaupalla asiakirjoja ja piirustuksia, joiden skannaamiseen ja sähköiseen arkistointiin saattoi mennä muutamakin tunti.
Rakennuspiirustuksien läpi käyminen oli arkipäivää.
Kohokohtia
Ehdottomasti lempihetkiä kesältä olivat isompien kohteiden katselmukset, joille pääsin mukaan. Kalajoen Hiekkasärkillä rakennetaan tällä hetkellä kovaa kyytiä sekä loma-asuntoja että vakituiseen asumiseen sopivia kohteita. Pääsin mukaan seuraamaan esimerkiksi Marinan alueelle rakennettujen asuntojen katselmuksia. Ensinnäkin pääsin näkemään rakennustarkastajan toimintaa niin sanotusti kentällä. Toiseksi sain tutkia asuntoja suunnittelijan näkökulmasta, joka oli todella mielenkiintoista! Tein huomioita, joita en ollut aiemmin edes tullut ajatelleeksi, kuten esimerkiksi millä kaikilla eri tavoilla huoneisiin voi tuoda valoa. Mutta erityisesti näissä kohteissa vaikutuksen teki mahtavat näköalat merelle, joka tuo arvokkuutta näille rakennuksille ja tämä näkyi myös arkkitehtuurissa.
Toinen mieleen painunut hetki oli, kun olin katsomassa ja valokuvaamassa yhtä rakennushanketta. Vastassa oli vanhempi herrasmies, joka valokuvaamisen jälkeen pyysi minut kahville. En raaskinut kieltäytyä, kun hän oli laittanut pullat ja servetit ja kaikki valmiiksi pöytään. Istuin siinä hetken juoden pikimustaa kahvia ainakin kahdeksalla sokerinpalalla, kun olen luokkaa ”maito kahvilla, kiitos” eikä hänellä ollut tarjota minulle maitoa tai kermaa kahvin kanssa. Mutta kuinka ihana oli kuunnella hänen tarinoitaan menneiltä ajoilta! Lähtiessäni sain hyvää palautetta siitä, kuinka olin ottanut rakennushankkeen maaliin viemisen asiakseni ja hoitanut työni hyvin. Silloin tajusin, että rakennusvalvonnassa työskenteleminen on myös asiakaspalvelua. Kalajoen rakennusvalvonta on ollut tunnettu hyvästä asiakaspalvelustaan, joten oli mukava kuulla, että pystyn myös itse pitämään tason samana.
Kuva Marinan alueelta.
Harjoittelussa opittua
Kuten odotinkin, opin tulkitsemaan ja lukemaan piirustuksia ja asiakirjoja paljon paremmin. Koen osaavani katsoa suunnitelmia myös kriittisestä näkökulmasta ja huomaan suunnitelmissa olevat puutteet – ainakin suurimmaksi osaksi. Nyt kun istun taas koulunpenkillä tekemässä omia projektejani huomaan, etten takkuile enää niin paljon tehdessäni muun muassa pääpiirustuksia, koska suunnitelmissa tarvittavat asiat tulevat niin sanotusti selkärangasta. Nykyisin minun ei tarvitse käyttää muistilistoja omia projektejani tehdessä!
Olen iloinen siitä, että pääsin myös käytännössä näkemään rakennushankkeiden eri työvaiheita. Vaikka koulussa olemme opiskelleet rakennushankeprosessia ja sen vaiheita, sain varmuutta opeille näkemällä käytännön puolen. Erityisesti asiakirjojen ja suunnitelmien osalta ymmärrän paremmin, mitä kaikkea tarvitaan minkäkin tasoisessa rakennushankkeessa.
Lisäksi opin käyttämään työpuhelintani, joka on mallia Nokian tiiliskivi. Alkukesästä en edes osannut laittaa tekstiviesteihin isoja alkukirjaimia, mutta nykyään olen jo aika hyvä sen kanssa!
Jatko – rakentamislaki-projekti
Sain mahdollisuuden jatkaa töitä opintojen ohella. Jatkan työskentelyä tulevan rakentamislain parissa tutkien sen vaikutuksia rakennusvalvonnan toimintaan. Olen mukana tekemässä tarvittavia päivityksiä, esimerkiksi lomakkeisiin. Pikkuhommia, missä tarvitsee vaihtaa lakipykälät nykyisestä maankäyttö- ja rakennuslaista uusiin rakentamis- ja alueidenkäyttölakien pykäliin.
Parasta tässä on se, että pystyn tekemään samasta aiheesta oman opinnäytetyöni. Aihe on erittäin ajankohtainen ja mielenkiintoinen, kun katsotaan lakimuutoksia pienemmän kaupungin näkökulmasta. Hienoa tässä on se, että pystyn hyödyntämään opinnäytetyössäni työn puolesta tarjottuja koulutuksia ja materiaaleja. Kuten pystyn myös työssäni käyttämään hyödyksi sitä, mitä olen opinnäytetyötä tehdessä oppinut ja tutkinut.
Kuva Marinan alueelta.
Tulevaisuuden näkymät
Koen harjoittelussa saamieni eväiden olevan tietynlainen potku takapuolelle työelämää kohden. Näen itseni paljon itsevarmempana ja valmiimpana astumaan suunnittelutehtäviin, kun sain tällaista käytännön kokemusta rakennusvalvonnassa.
Jos minulta nyt kysyttäisiin, missä näen itseni viiden vuoden päästä, vastaisin olevani jossain suunnittelutoimistossa töissä. Haluaisin jo kovasti päästä tekemään oman alan hommia ja etenkin kehittymään suunnittelijana. En ole aiemmin päässyt töihin suunnittelutoimistoon, joten se osa-alue on minulle käytännön tasolla hieman vierasta, mutta se on sitä mihin pyrin.
Pidemmälle tulevaisuuteen katsoessani voisin nähdä itseni yrittäjänä. Oma suunnittelutoimisto olisi mahtava saavutus ja siitä vähän unelmoinkin. Tarvitsen kuitenkin vielä paljon työkokemusta alalta, ennen kuin uskallan ajatella sen oikeasti tapahtuvan jonain päivänä. Haluan olla hyvä ja pätevä työssäni, joten ymmärrän sen, että se työn tuoma kokemus ei tule ihan hetkessä.
Voisin myös kuvitella toimivani rakennustarkastajana tulevaisuudessa. Harjoittelun aikana pääsin kuitenkin jyvälle siitä, mitä rakennustarkastajan työkuvaan kuuluu, mitä se vaatii ja kuinka käytännössä toimitaan. En todellakaan ole sulkemassa tätä polkua pois, jos joskus saisin tilaisuuden toimia rakennustarkastajana.
Esimiehen kommentti
”Meillä rakennusvalvonnassa oli ajatuksena tarjota nuorelle opiskelijalle palkallinen harjoittelupaikka, jossa opiskelija pääsisi näkemään rakennusvalvonnan arkea. Kalajoella, kuten monessa muussakin rakennusvalvonnassa, on haasteena pitämättömien loppukatselmusten määrä. Arkinen työ rakennusvalvonnassa on hektistä, eikä ei niin akuuttiin asiaan kuten pitämättömiin loppukatselmuksiin tahdo olla aikaa. Matkailupaikkakuntana kesän kiireitä lisää kiivas sesonki ja kesälomien sovittaminen rakennusvalvonnan tiimin kesken. Emmi toi meille hyvän lisän ja pystyi tuuraamaan lupasihteereitämme lomien aikana huolehtien aineistopyynnöistä. Pitämättömiä loppukatselmuksia saatiin pidettyä, toki siltä osin työt eivät taida koskaan loppua. Emmistä saatiin nuorena ja iloisena ihmisenä hyvä piristys rakennusvalvonnan arkeen. Uskoisin myös, että Emmi sai hyvän ja laajan kuvan rakennusvalvonnan työstä.”
Tero Jelekäinen, johtava rakennustarkastaja, Kalajoen kaupunki.
Emmi Aksila
Rakennusarkkitehtiopiskelija, OAMK.
Projektityöntekijä. Kalajoen kaupunki, rakennusvalvonta.
Kuvat: Esa Rajala