Rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamisen Topten-tulkintakortti on uudistettu. Edellinen kortti oli vuodelta 2014, joten uudistus nähtiin tarpeelliseksi mm. säädösviittausten päivittämiseksi, rakennushankkeen osapuolten velvoitteiden tarkentamiseksi ja uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden huomioimiseksi. Vuonna 2025 voimaan tulevaa rakentamislakia ei voitu kortissa luonnollisestikaan ottaa huomioon, mutta kortti voidaan helposti päivittää lain voimaantulon jälkeen. Seuraava esitys mukailee uudistetun tulkintakortin keskeistä sisältöä.
Yleistä
Rakennustuotteiden, jotka on tarkoitettu käytettäväksi pysyvänä osana rakennuskohteessa, tulee olla turvallisia ja terveellisiä sekä ominaisuuksiltaan sellaisia, että rakennuskohde asianmukaisesti suunniteltuna ja rakennettuna täyttää maankäyttö- ja rakennuslaissa (132/1999) säädetyt olennaiset tekniset vaatimukset tavanomaisella kunnossapidolla taloudellisesti perustellun käyttöiän ajan (955/2012). Näitä vaatimuksia ovat (958/2012) lujuus ja vakaus, paloturvallisuus, terveellisyys, käyttöturvallisuus, esteettömyys, meluntorjunta ja ääniolosuhteet sekä energiatehokkuus.
Erilaisia tuotehyväksyntämerkkejä.
Tuotteiden kelpoisuutta arvioidaan EU:n rakennustuoteasetuksen (305/2011) mukaisen eurooppalaisen CE-merkinnän ja suoritustasoilmoituksen avulla. CE-merkintä on pakollinen niille rakennustuotteille, joille on olemassa eurooppalainen yhdenmukaistettu standardi tai myönnetty eurooppalainen tekninen arviointi. Mikäli tuote ei kuulu pakollisen CE-merkinnän piiriin, arvioidaan kelpoisuutta kansallisen tuotehyväksyntälainsäädännön (954/2012, 555/2013, 1262/2014, 66/2015) mukaisen tyyppihyväksynnän, varmennustodistuksen tai valmistuksen laadunvalvonnan avulla.
Jos tuotteen kelpoisuutta ei ole muutoin osoitettu, on rakennushankkeeseen ryhtyvän selvitettävä rakennuspaikkakohtaisesti, että rakennustuote täyttää sitä koskevat olennaiset tekniset vaatimukset. Rakennusvalvontaviranomainen voi velvoittaa hankkeeseen ryhtyvä osoittamaan, että rakennustuote täyttää sitä koskevat olennaiset tekniset vaatimukset, jos on syytä epäillä, että tuote ei niitä täytä. Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa tästä aiheutuvista kustannuksista (954/2012). Rakennushankkeeseen ryhtyvä voi osoittaa rakennustuotteen kelpoisuuden rakennuspaikkakohtaisesti rakennusvalvontaviranomaisen päteväksi katsoman tahon selvityksellä (555/2013).
Rakennushankkeen osapuolten lakisääteiset tuotekelpoisuusvelvoitteet
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että rakennustuotteiden kelpoisuus tarkastetaan ennen niiden käyttöä toteutukseen, ja että rakennustuotteille asetettujen vaatimusten täyttyminen todetaan (465/2014, 477/2014). Ennen aloituskokousta tai hyvissä ajoin ennen rakennustyön aloittamista rakennushankkeeseen ryhtyvä nimeää rakennustuotteiden kelpoisuuden kokonaisuudesta vastaavan henkilön ja eri rakennustuotteiden (ARK+GEO+RAK+TATE) kelpoisuuden toteamisesta vastaavat henkilöt. Aloituskokouksessa todetaan ja merkitään pöytäkirjaan selvitykset ja toimenpiteet rakentamisen laadusta huolehtimiseksi, mm. varmistuminen rakennustuotteiden kelpoisuudesta (YM5/601/2015). Rakennushankkeeseen ryhtyvän on ilmoitettava rakennusvalvontaviranomaiselle, jos rakennustyössä käytetään rakennustuotteita, joiden kelpoisuudesta ei ole riittävää varmuutta (132/1999). Mikäli suunnittelija osallistuu kelpoisuuden toteamiseen, on rakennustuotteiden kelpoisuuden toteaminen suunnittelijalta erikseen tilattava tehtävä (ARK18 kohta I6, RAK18 kohta I6, TATE18 kohta I6.17).
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että rakennustyömaalla pidetään rakennustyön tarkastusasiakirjaa. Vastaavan työnjohtajan on huolehdittava, että rakennustyön tarkastusasiakirja pidetään rakennustyömaalla ajan tasalla (41/2014). Tarkastusasiakirjaan merkitään rakentamista koskevien säännösten, myönnetyn luvan, hyväksyttyjen suunnitelmien ja hyvän rakennustavan mukaiset olennaiset asiat, kuten rakennustuotteiden kelpoisuuden toteamiseen liittyvät asiat (YM5/601/2015).
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on huolehdittava, että suunnitteluasiakirjoista on kerätty tarkastusasiakirjan liitelomakkeelle tieto niistä rakennustuotteista, joiden käyttöön liittyy olennaisia teknisiä vaatimuksia. Suunnitelmissa esitetään rakennustuotteiden ominaisuuksille asetetut vaatimukset (465/2014, 477/2014). Piirustuksissa esitetään rakenteiden ja niiden materiaalien ominaisuudet kantavuuden, äänen-, lämmön-, kosteuden- ja vedeneristyksen, paloturvallisuuden ja säilyvyyden suhteen (YM3/601/2015).
Tehdasvalmisteisia rakennustuotteita.
Rakennustuotteiden ominaisuuksien on vastattava suunnitelmissa esitettyjä vaatimuksia (465/2014, 477/2014). Mikäli urakoitsija esittää vaihtoehtoisia tuotteita, on tuotevaihtoehtojen kelpoisuuden tarkastaminen suunnittelijalta erikseen tilattava tehtävä (ARK18 kohta G6, GEO18 kohdat H6 ja I6, RAK18 kohta I6).
Rakennusvaiheen vastuuhenkilö huolehtii, että rakennuksen olennaisiin teknisiin vaatimuksiin liittyvien rakennustuotteiden kelpoisuuden asiakirjatarkastukset on suoritettu ennen kunkin rakennusvaiheeseen liittyvän työvaiheen aloittamista. Työvaiheen tarkastuksen tekijä vastaa työvaiheessa käytettävien rakennustuotteiden kelpoisuuden työvaihetarkastuksesta (YM5/601/2015). Rakennusluvassa tai aloituskokouksessa sovittujen rakennusvaiheiden vastuuhenkilöiden sekä työvaiheita tarkastaneiden on varmennettava tekemänsä tarkastukset rakennustyön tarkastusasiakirjaan (41/2014).
Tuotteiden hankintavaiheessa tarkastettavat hyväksyntäasiakirjat on syytä tallentaa projektipankkiin. Mikäli urakoitsija hankkii tuotteita ulkomailta, koskee häntä myös maahantuojan tai jakelijan velvoitteet (305/2011). Mikäli urakoitsija toimii perustajaurakoitsijana, koskee häntä lisäksi rakennushankkeeseen ryhtyvän velvoitteet (305/2011).
Uudelleenkäytettävät rakennustuotteet
Uudelleenkäytettävää rakennustuotetta ei tarvitse CE-merkitä, jos tuotetta ei olennaisesti muuteta. Uudelleenkäytettävien tuotteiden kelpoisuus osoitetaan rakennuspaikkakohtaisesti.
Uudelleenkäytettäviä rakennustuotteita.
Rakennuspaikkakohtaisessa kelpoisuuden osoittamisessa rakennusvalvonnan päteväksi katsoma taho selvittää tuotteen olennaisten ominaisuuksien suoritustasot ja vertaa niitä käyttökohdekohtaisiin vaatimustasoihin. Ominaisuuksien suoritustasot voidaan määrittää testaamalla, laskemalla, mittaamalla tai arvioimalla olemassa olevien tuotetietojen pohjalta. Ominaisuuksien vaatimustasot riippuvat tuotteen käyttökohteesta.
Lopuksi
Tuotekelpoisuuden merkitys kasvaa vuosi vuodelta, kun vähähiilisyyden, kiertotalouden ja vaarallisten aineiden kriteerit tulevat uutena lisänä rakennustuotteiden vaatimustenmukaisuuden arviointiin.
Jarmo Leskelä
Tekninen johtaja, DI, TkL.
A-Insinöörit.
132/1999 Maankäyttö- ja rakennuslaki
305/2011 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus rakennustuotteiden kaupan pitämistä koskevien ehtojen yhdenmukaistamisesta ja neuvoston direktiivin 89/106/EEC kumoamisesta
954/2012 Laki eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä
955/2012 Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta
958/2012 Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta
555/2013 Ympäristöministeriön asetus eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä
41/2014 Laki maankäyttö- ja rakennuslain muuttamisesta
465/2014 Ympäristöministeriön asetus pohjarakenteista
477/2014 Ympäristöministeriön asetus kantavista rakenteista
1262/2014 Laki eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain muuttamisesta
66/2015 Ympäristöministeriön asetus eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun ympäristöministeriön asetuksen eräiden säännösten muuttamisesta
YM3/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakentamista koskevista suunnitelmista ja selvityksistä
YM5/601/2015 Ympäristöministeriön ohje rakennustyön suorituksesta ja valvonnasta
Tulkintakortti 150 f 01 B – Rakentamisen Topten-käytännöt – Rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittaminen
Ympäristöministeriön tiedote 21.6.2022 Rakennustuotteiden uudelleenkäyttö on Suomessa mahdollista rakennuspaikkakohtaista varmentamista käyttäen
ARK18 Arkkitehtisuunnittelun tehtäväluettelo
GEO18 Pohjarakennesuunnittelun tehtäväluettelo
RAK18 Rakennesuunnittelun tehtäväluettelo
TATE18 Taloteknisen suunnittelun tehtäväluettelo.