Anna-Riitta Kallinen

RAVA3Pro-hankkeen tulokset ovat merkittäviä

Suurin viimeaikaisista kansallista kehityshankkeista RAVA3Pro on saatu läpivietyä onnistuneesti. Hanke onnistui hyvin ja sai kansainvälisestikin laajaa näkyvyyttä. Teimme kuntien ja sidosryhmien kanssa valtavan uran yhdessä, yhteisen päämäärän puolesta. Aikataulu oli todella tiukka ja budjetti rajallinen, mutta kaikkien eri tahojen osaamisen mukaan saaminen ja hyvä henki tekemisessä auttoivat meitä tavoiteltuun tulokseen.

RAVA3Pron hankesuunnitelman mukaisesti tulokset on jaettu neljään ryhmään: vakiointi, prosessimäärittelyt, pilotointi ja osaaminen.

RAVA3Pro oli Helsingin kaupungin johtama ja valtionvarainministeriön rahoittama kehityshanke kuntien rakennusvalvonnan sähköisen lupaprosessin edelleen kehittämiseen ja prosessien automatisointiin. Hankkeessa on mukana 23 kuntaa. Kehityshanke oli ollut myös tiiviissä yhteistyössä ympäristöministeriön kansallisessa vakiointityössä sekä Kuntaliiton kuntien yhteiskehittämisessä. Rakentamisalan sidosryhmät osallistuivat poikkeuksellisen laajalti hankkeeseen. Koneluettavuus auttaa ja tehostaa rakennusvalvontaa merkittävästi, joten sen tarpeisiin on lakimuutoksissa kiinnitettävä erityistä huomiota. Rakentamisala on esittänyt tarpeen saada jatkohanke RAVA3Prolle sekä myös tukea tulosten kansalliseen käyttöönottoon. Näin siksi, ettei hyvää yhdessä tekemisen tapaa hukattaisi, vaan jatkettaisiin uudella hankkeella seuraavien akuuttien kehitysosien kuntoon saamiseksi. Rakentamisalan erittäin huonon suhdanteen vuoksi valtion tuki rakentamisalan kehittämiseen on välttämätön.

Suomi on yksi maailman johtavista tietomallien käytön maista. Uusi rakentamislaki tulee tukemaan myös tätä teemaa koneluettavan ja digitaalisen tiedon vaatimuksilla rakentamisalan tiedon tuottamisessa ja hyödyntämisessä. Olemme kansallisesti tehneet pitkän kehityspolun tähän tietomallien hyödyntämiseen, viimeiset vuodet erityisesti tietomallien hyödyntämiseen rakennusvalvonnassa. Tietomallien hyödyntäminen tehostaa ja palvelee rakentamisalaa. RAVA3Pro-hankkeen tulokset ovat merkittävät tämän edistämisessä. Hankkeen tulokset on koettu merkittäväksi myös kansainvälisesti.

Valmius RH-tietosisältöjen automaattiseen lukemiseen IFC-tietomallista asiointipalveluohjelmistoihin on tehty sekä Trimble Locus -ohjelmaan että Lupapisteeseen. Tämä testattiin lukuisilla pilottimalleilla yhteiskehittämisen menetelmillä kuntien ja ohjelmistotoimittajien kanssa.

Hankkeen tulokset vaikuttavat koko rakennettuun ympäristöön ja rakentamisalaan. Koneluettavuus tehostaa prosesseja muuallakin kuin rakennusvalvonnassa. Hankkeessa kehitetyssä alueellisen tarkastelun 4D-aikataulutuksien menetelmällä voidaan turvallisuutta ja kaikkia sidosryhmiä informoida työmaan vaikutuksista ympäröivään ympäristöön. Tämä mahdollistaa myös muun ympäristössä tapahtuvan rakentamisen kuten infran ja kaupunkiympäristön rakentamisen aikataulujen esittämisen tietomallein yhdistettynä kaupunkimalleihin. Tällä menetelmällä voidaan 4D-aikataulua myös hyödyntää Digital Twin -palveluissa. Tietomallien hyödyntämisen mukanaan tuoma sujuvoittaminen lupakäsittelyssä omalta osaltaan luo mahdollisuuksia rakentamisalan myönteisten talousvaikutusten edistämiseen. RAVA3Pron tuottamat määritykset ja prosessimuutos ovat lähtökohtana ottaa myöhemmin käyttöön tietomallien hyödyntäminen myös hiilineutraalisuus- ja ilmastoselvitysteemoissa.

Hankkeessa kehitetyssä alueellisen tarkastelun 4D aikataulutuksien menetelmällä voidaan turvallisuutta ja kaikkia sidosryhmiä informoida työmaan vaikutuksista ympäröivään ympäristöön. Tämä mahdollistaa myös muun ympäristössä tapahtuvan rakentamisen kuten infran ja kaupunkiympäristön rakentamisen aikataulujen esittämisen tietomallein yhdistettynä kaupunkimalleihin. Kehitys tehtiin kuntien ja Granlund 4D palvelujen kanssa yhteiskehittämisellä hankkeella.

Hankkeessa kehitettiin myös IFC-tietomallien hyödyntämistä pelastussuunnitelmien visualisoimisessa ja 4D aikataulutuksessa. Tuusulan Riihikallion monitoimikampuksen kohteessa mallinnettiin poistumisreittejä ja riskitilanteiden, kuten tulvan, vaikutuksia sekä tutkittiin alueellisen tarkastelun osalta hankkeen aikataulutusta. Kehitys tehtiin kuntien ja Granlund 4D palvelujen kanssa yhteiskehittämisellä hankkeella.

RAVA3Pro-hankkeessa luotiin kansalliset koneluettavuuden edellyttämät IFC-tietomallien tietosisältö-vakioinnit, rakennusvalvonnan käyttötapaukset ja tarkastussäännöstöt Solibri-ohjelman lisäosaksi sekä geneerinen IFC-tarkastamisen lukuohje. Luotiin asiointipalveluohjelmistojen Trimble Locuksen ja Lupapisteen osalle valmiudet lukea RH-tiedot IFC-tietomallista, tuotettiin pilottimallit avoimeen käyttöön, IFC-koordinaatiston saas-pohjainen tarkastus ja muuntopalvelu, RH-tietojen rikastamiseen lisäosa Simplebim-ohjelmistoon, kaupunkimalliohjelmistoihin pilottien avulla testattiin tietomallin ulkovaipan tiedon automaattiset suodatukset XDTwin, Vektorio, Sova3D -ohjelmistojen kanssa. Lupapisteeseen tuotettiin valmius yhdistää kaupunkimallin katselumahdollisuus naapurikuulemisen osioon, määriteltiin 4D alueellisen tarkastelun aikataulutuksen palvelurakenne rakennusvalvonnan ja pelastusviranomaisten tarpeisiin, sekä erilaisia jatkokehitykseen tarvittavia selvityksiä (KuntaGML, tietomallien hyödyntäminen asemapiirroksen tuottamisessa, tietomallien hyödyntäminen kaupunkimittauksessa, pilottikokemuksien raportti). Mainittavana tuloksena myös IFC-standardin kehitystä varten teetetty raportti hankkeen havainnoista IFC:n tietosisisältöjen kehitystarpeesta. www.rava3pro.fi-sivuilla julkaistaan piakkoin tuloksia hankkeen eri osa-alueista.

Anna-Riitta Kallinen
Insinööri AMK, insinööri YAMK-opiskelija.
RAVA3Pro projektipäällikkö.
ARKCON.

Kuvat: RAVA3Pro-hanke