Talotohtori-teoksellaan (1997) arkkitehti Panu Kaila toi ymmärrystä ja käytännön opastusta erityisesti perinteisessä rakennuskannassa havaittujen vaurioiden korjaamiseen. Teoksessa käsiteltiin myös uudiskohteiden ongelmia. Näkökulmana olivat rakennusmateriaalit ja vähälle huomiolle tuolloin jäänyt rakennusfysiikka. Kahtena seuraavana vuosikymmenenä Panu Kailalta ilmestyi peräti neljä lähinnä rakennusten ulkomaalaukseen keskittynyttä teosta. Vihdoin viime vuonna saatiin emeritusprofessorin kauan odotettu Talotohtorin jatko-osa, Talotohtorin rakenneopas.
Talotohtorin rakenneopas on jo laajuutensa puolesta muutakin kuin rakenteiden toimivuuden ja korjaamisen opaskirja. Teos on samalla kertaa pienimuotoinen arkkitehtuurin historian, rakentamisen filosofisten ulottuvuuksien ja Kailan henkilökohtaisten kokemusten synteesi, jonka ydinsanomana on säilyttää vanhan talon viisaus ja tunnelma. Oliko kohtalolla osansa, kun Panu Kaila vuonna 1960 ja vasta vuotta aiemmin arkkitehtiopintonsa aloittaneena sai tehtäväksi viimeistellä perheasuntolan pihapiirustuksia Vääksyyn. Uuden asuntolan tieltä oli jo ennätetty purkaa Panu Kailan lapsuuden kesäidyllinä ollut Ritvalan vuokrahuvila. Kaksi vuosikymmentä Museoviraston arkkitehtina tutustutti Kailan totaaliseen tietokatkokseen, kun teolliseksi muuttunut rakentaminen oli kadottanut vuosisatojen aikana muovautuneen käsillä rakentamisen taidon.
Julkisivulaudoitusten korjaamista paikoitellen eikä koko sivun uusimisella alettiin kutsua parsimiseksi. Menetelmä nousi kukoistukseensa arkkitehti Bengt Lundstenin suunnittelemassa Puu-Käpylän peruskorjauksessa 1976. Hämes-Havunen, Kauhajoki 1977.
Yli satasivuista, talon kauneutta, henkeä ja aikaa käsittävää johdantoa seuraa neljä perusteellista kokonaisuutta, joissa edetään talon perustuksista kellariin, sitten seiniin ja lopuksi rakennusfysiikan lainalaisuuksiin. Teoksen päättää elämänläheinen ja tarkka kuvaus, miten Mannerheimin päämajana tammisunnuntaina 28.1.1918 toiminut Viitasalon kauppatalo Ylihärmässä pelastettiin ja korjattiin.
Pyörähdin erään luentomatkan varrella vilkaisemassa Viitasaloa 32 vuotta restauroinnin valmistumisen jälkeen. Ovikellon soittaminen ei tuonut tulosta ja niin jatkoin matkaani. Viitasalo, Ylihärmä, 2012.
Panu Kaila on peräänkuuluttanut puoli vuosisataa rakentamisen perinteisen osaamisen säilyttämisen tärkeyttä. Toisen maailmansodan jälkeinen murros ja tekninen kehitys toi silloisiin oloihin tarvittavaa tehokkuutta. Tarkoitus oli hyvä mutta kuten usein muutoinkin käy, vauhtisokeus yllätti ja menneiden sukupolvien kokemus unohtui. Kailan väsymätön ”matkasaarnaajan” rooli yhdistettynä maakuntien lehdissä suosituiksi tulleisiin viikoittaisiin kolumneihin auttoi lukemattomia vanhojen talojen korjausongelmien kanssa painiskelevia. Opit on nyt saatettu yli 600-sivuiseksi kirjaksi. Sadat valokuvat ja piirrokset kuvateksteineen ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin toisinaan melko vapaasti eri aikakausia yhdistävät suorasanaiset osuudet. Panu Kailan aiempien teosten kanssa Talotohtorin rakenneopas muodostaa kokonaisuuden, joka sisältää periaatteessa lähes kaiken tämänhetkisen opin ja tiedon varsinkin ennen sotia rakennetun rakennuskannan ominaisuuksista, niiden tyypillisistä vaurioista ja korjaamisesta. Myös uusia rakennuksia suunnittelevien ja toteuttavien kannattaa teosten oppeja hyödyntää. Rakennusalan oppilaitoksille Kailan teokset ovat kullanarvoisia. Samoin rakennustarkastajille.
Lauri Jääskeläinen
Varatuomari, valtiotieteiden maisteri.
Kuvat ja kuvatekstit teoksesta.
Panu Kaila: Talotohtorin rakenneopas. Remontoijille, korjaajille ja rakentajille. Kustantamo S & S, Helsinki 2022. 612 s.