TIINA TALVITIE, ANNA-RIITTA KALLINEN

Tietomallien automaattisen tarkastamisen käyttöönottoa kuntayhteistyönä

Helsingin kaupunki kokosi ryhmän kuntia mukaan tekemään yhdessä IFC-tiedostojen automaattista tarkastamista Lupapisteeseen. Helsinki, Vantaa, Hyvinkää, Järvenpää ja Tuusula käynnistivät yhteistyössä käyttöönottoprojektin 8.11.2024 pidetyssä työpajassa. Mukana käyttöönoton valmistelussa ovat myös Kuntaliiton, ympäristöministeriön ja VTT:n edustajat.

IFC-tiedostojen automaattisen tarkastajan käyttöönottoprojektin käynnistämistyöpaja 8.11.2024 Helsingin kaupungin kaupunkiympäristötalolla.

Yhteistyön malli muodostui jo RAVA3Pro-kehityshankkeen aikana, jolloin tehtiin merkittävää yhteistyötä kuntien ja rakentamisalan eri sidosryhmien kanssa IFC-tietomallien tuomiseksi mukaan rakennuslupakäsittelyn prosesseihin Suomessa.

Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla on käynnissä KympR3-hanke, jossa otetaan käyttöön RAVA3Pron tuloksia ja edistetään tietomallintamisen hyödyntämistä laajemminkin talonrakentamisen elinkaarella.IFC-tiedostojen automaattisen tarkastamisen osion käyttöönotto Lupapisteessä on yksi hankkeen keskeisiä osakokonaisuuksia, joita Helsingissä on priorisoitu kiireellisiksi valmistauduttaessa uuden rakentamislain voimaantuloon.

KympR3-hankkeen Helsingin kaupunkiympäristön projektinjohtajana toimii Tiina Talvitie. KympR3 -hankkeen projektipäällikkökonsulttina toimii Anna-Riitta Kallinen, joka toimi myös RAVA3Pron projektipäällikkönä.

Tietomallin tarkastaminen

Lupapiste on rakentanut omaan käyttöliittymäänsä Taika-nimisen palvelukokonaisuuden, jonka käyttöliittymässä IFC-tiedostojen automaattisen tarkastamisen tarkastusraportti saadaan kaikkien osapuolien nähtäväksi. Tarkastettava IFC-tietomalli rakennussuunnitelmasta (arkkitehtimalli) ladataan Taika-käyttöliittymän kautta. Ensin siitä tarkastetaan automatiikalla IFC-standardin mukaiset tietorakenteet ja poimitaan RH-tietosisällöt. Tämän jälkeen tarkastetaan RAVA3Pro-kehityshankkeessa tuotetut ja julkaistut kansalliset tarkastuskäyttötapaukset.

Käyttöliittymän määritys IFC-tietomallien tarkastamiselle tehtiin jo RAVA3Pro-kehityshankkeessa yhteistyössä rakennusvalvontojen ja muiden avaintahojen kanssa. Nyt toiminnallisuutta ollaan viemässä käytäntöön ja tuotantoon ensimmäistä kertaa Suomessa.

IFC-tietomallit tulee mallintaa tietorakenteeltaan RAVA3Pron määrityksien mukaisiksi, jotta ne toimivat automaattisessa konelukuprosessissa. Lupapisteen kumppanina IFC-tiedostojen tarkastamisessa toimii taustalla Solibri-ohjelmiston Saas-versio[1], joka käy hakemassa IFC-tiedoston rajapinnan kautta ja tarkistaa sen automaattisesti säännöstöjen mukaisesti. Tämän jälkeen tarkastuksen tulos palautetaan rajapinnan kautta takaisin Lupapisteen Taika-käyttöliittymään, jossa nähdään jokainen tarkastettu säännöstö sekä tarkastuksen tulokset. Tuloksia voidaan tarkastella myös tietomallipohjaisesti 3D-näkymässä, joka avautuu Taika-käyttöliittymästä omaan ikkunaansa.

Ennen kuin palvelu voidaan ottaa kunnissa julkiseen käyttöön, käyttöönottoprojektissa tehdään vielä paljon testauksia eri pilottimalleilla. Testaukset ovat tärkeä vaihe, jotta voidaan varmistua automaattisen tarkastajan luotettavasta toiminnasta. Myös kuntien rakennusvalvontojen ja muiden avainhenkilöiden perehdyttäminen palvelun käyttöön on tärkeää. Samalla kun tarkastajan luotettavaa toimintaa testataan pilottimalleilla, kasvaa käytännön tekemisen myötä myös osaaminen.

Näkymä Lupapisteen IFC:n automaattisen tarkastajan käyttöliittymästä ja tarkastusraportista. Automaattisen tarkastajan säännöstöt ovat rakennettu RAVA3Pron hankkeen säännöstöistä ja samaten käyttöliittymän toiminnot pohjautuvat RAVA3Pron määrittelyihin toiminnallisuudelle.

Miten voin valmistautua IFC-tiedostojen automaattiseen tarkastamiseen rakennusvalvonnassa?

Suunnittelijat ovat saaneet tämän vuoden alussa RAVA3Pron tuloksien julkistamisen yhteydessä aineistot vaatimuksista, säännöstöjen IFC-geneerisen kuvauksen ja käyttötapauskuvaukset (http://www.rava3pro.fi/). Myös Solibrin desktop-versiossa on vuoden alusta lähtien ollut käytössä sama tarkastussäännöstö, jolla suunnittelijat voivat itse tarkistaa tietomallinsa laadun ennen kuin toimittavat IFC-tiedoston Lupapisteeseen. Monen kunnan rakennusvalvonnassa hyödynnetään myös manuaalisessa IFC-tiedostojen tarkastamisessa näitä samoja Solibrin desktop-version säännöstöjä.

Kuntaliitolla ja Rakli ry:llä on työn alla kaivattua ohjeistusta siitä, miten tietomallien hyödyntäminen rakennusvalvonnassa tapahtuu ja kuinka tietomallipohjaista suunnittelua tilataan oikein ja varmistetaan, että tietosisältö on hyödynnettävissä automaattisessa tarkastamisessa. Ohjeistuksen on tarkoitus valmistua ensi vuonna.

Tiina Talvitie
DI. Kaupungingeodeetti ja yksikön päällikkö, Paikkatietokehitys ja digitaaliset kaksoset.
KympR3 -hankkeen projektijohtaja.
Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Kaupunkimittauspalvelut.

Anna-Riitta Kallinen
Insinööri AMK, Insinööri YAMK-opiskelija.
ARKCON.
KympR3 projektipäällikkö. RAVA3Pro projektipäällikkö.

Kuvat: Liisi Matilainen, Ilkka Mattila Lupapiste ja Teina Ryynänen Helsingin kaupunki.

[1] SaaS on lyhenne sanoista Software as a Service ja se tarkoittaa sitä, että ohjelmisto toimii netin yli.