Espoo myönsi rakentamisen Hurraa! -palkinnon Monikon koulukeskukselle Leppävaarassa

Artikkeli: Espoon tiedote / poiminnat Ulla Vahtera

Espoon ympäristö- ja rakennuslautakunta sekä ympäristö- ja rakennusvalvontakeskus ovat antaneet tunnustuksen erityisen ansiokkaasti ja onnistuneesti toteutetulle rakennettuun ympäristöön liittyvälle teolle.

Palkintoehdokkaita oli seitsemän. Lautakunta perustelee Monikon koulukeskuksen valintaa kohteen vanhan suojellun osan ja uuden rakennuksen yhdistämisellä onnistuneella tavalla. Lopputulos on lautakunnan mukaan viihtyisä kokonaisuus. Rakennus otettiin käyttöön elokuussa 2021.

Monikon pääsuunnittelija on arkkitehti Tomi Perko Arkkitehtitoimisto Perko Oy:stä. Rakennuttajana on Espoon kaupungin Tilapalvelut ja pääurakoitsijana toimi SRV Oyj.

Monikon koulukeskus sijoittuu historiallisesti ja maisemallisesti vaativaan ympäristöön Leppävaaran urheilupuiston ja kirkon läheisyyteen. Koulukeskus koostuu uudisrakennuksesta sekä vuonna 1939 valmistuneesta ja sittemmin suojellusta Leppävaaran kansakoulusta, joka on peruskorjattu osaksi uutta rakennusta.

Uudisrakennuksen julkisivumateriaaleina on käytetty kuultokäsiteltyä puuta ja 3D-strukturoitua valkobetonia. Rakennuksessa on erikorkuisia osioita ja kokonaisuus on mittakaavaltaan inhimillinen myös lapselle. Toteutuksessa suojellun osion asema ei jää alisteiseksi, vaan vanha osa näyttäytyy pääosin itsenäisenä rakennuksena.

Koulukeskus Monikko on ainutlaatuinen kouluhanke myös toisella tavalla: se on ensimmäinen espoolaiskoulu, jossa on koulu- ja päiväkotitilat sekä suomen- että ruotsinkielisille lapsille.

Monikko sijaitsee Leppävaarassa osoitteessa Veräjäpellonkatu 4. Se koostuu uudisrakennuksesta ja vanhasta osasta, joka on suojeltu.

Kunniamaininnat asuinkerrostaloille ja pientaloalueelle

Uuno Kailaan kadun asuintalojen pääsuunnittelijat ovat arkkitehdit Milla Hannonen ja Mikko Kalkkinen HPK Arkkitehdit Oy:stä. Rakennuttaja on Lumo Kodit Oy. Uuno Kailaan katu 4:n pääurakoitsija on Peab Oy ja Uuno Kailaan katu 6:n pääurakoitsija on Lujatalo Oy. Lautakunta toteaa, että kyseessä on viihtyisä kokonaisuus, jossa on käytetty laadukkaita pintamateriaaleja. Kohde on esimerkki korkeatasoisesta vuokra-asuntotuotannosta.

Paikalla muurattu julkisivu on kadulle päin rapattu. Pihasivustat ovat tiililaattapintaa. Piharakennukset on verhoiltu puupaneelilla ja niissä on viherkatto. Kohde on myös hyvä esimerkki hulevesien huomioon ottamisesta piha-alueella.

Toisen kunniamaininnan sai pientaloalue Perusmäessä. Lautakunnan mukaan alueella on onnistuneesti yhdistetty neljän eri suunnittelijan suunnittelemat rakennukset. Kiitosta saavat myös harjakatto ja räystäät. Pääsuunnittelijat ovat Päivi Kelhä, Lena Grönhage, Rainer Linderborg sekä Kimmo Lehtola. Rakennuttajana ja pääurakoitsijana toimi Toivo Group Oyj.

Suunnitteluun on vaikuttanut kohteeseen laadittu korttelisuunnitelma, jossa rakennusten väritykseen on ohjattu voimakkaiden maanläheisten sävyjen käyttöä. Alue on esimerkki tehokkaasta ja tiiviistä pientalorakentamisesta.

Palkinto jaettu 2014 lähtien

Hurraa! -tunnustuspalkinto on espoolainen hatunnosto ajankohtaiselle, erityisen ansiokkaasti ja onnistuneesti toteutetulle rakennettuun ympäristöön liittyvälle teolle. Palkinto on jaettu vuodesta 2014 lähtien. Tämänvuotisessa prosessissa yhteyshenkilönä toimi Espoon kaupunkikuva-arkkitehti Christel Schalin.

Ulla Vahtera: poiminnat Espoon kaupungin tiedotteesta.