LEENA JASKANEN

Kurkistus Berliinin mittakaavoihin

Rakennustarkastusyhdistys järjesti 5.–8.10.2023 seminaari- ja opintomatkan Berliiniin, jossa tutustuttiin kaupungin historiaan, suunnitelmalliseen korjausrakentamiseen sekä Pohjoismaiden yhteiseen suurlähetystöön.

Arkkitehtuurioppaanamme toimi Mikael Merenmies, Saksassa pitkään asunut ja työskennellyt arkkitehti. Arkkitehtuurikohteiden lisäksi Mikael kertoi kokemuksistaan paikallisessa rakennusvalvonnassa, joka on toimintatavoiltaan eriytynyt omine säädöksineen jopa Berliinin alueella. Koko Suomen kattavat rakentamisen yhteiset käytännöt Topten-linjauksineen saivat jälleen uutta hohdetta – ja motivaatiota työskentelyyn.

Perjantaina vierailimme DI Ralf Protzin johdolla Kompetenzzentrum Großsiedlungen -organisaation toimistolla entisessä Itä-Berliinissä. Protz esitteli meille suurasuntoaleiden suunnitelmallista korjausrakentamista ja haasteita. Kompetenzzentrum osallistaa asukkaita ja neuvoo taloyhtiöitä energiaremonteissa. Korjausrakentamisen mittakaava ja sitä kautta myös hankkeiden vaikuttavuus on laajaa. 1990-luvulla lähes asumiskelvottomassa kunnossa ollut kaupungin itäinen keskusta on tarkasti harkitun neuvontatyön, organisoinnin ja rakennustyön johtamisen ansiosta kokenut valtavan muodonmuutoksen. Työtä riittää pitkälle tulevaisuuteen.

Pääsimme tutustumaan Pohjoismaiden yhteiseen suurlähetystöön, joka sijaitsee osoitteessa Rauchstraße 1. Tapasimme lähetystöllä Jenny Matveisen, joka kertoi meille lähetystön toiminnasta ja yhteistyöstä Pohjoismaiden välillä. Yhteislähetystön vuonna 1995 arkkitehtuurikilpailun voittanut, vihreällä kupariaidalla yhdistetty rakennuskokonaisuus on kestänyt hyvin aikaa – ja ilmentää hienosti maiden välistä yhteistyötä.

Lauantaina meillä oli johtokunnan kokous ja kehityspalaveri. Ennen matkaa kootut ryhmätyöt purettiin yhdessä. Vilkasta keskustelua käytiin yhdistyksen lehden tulevaisuudesta ja järjestäytymisestä, ensi kevään RTY-päivien ohjelmasta sekä yhdistyksen mahdollisuuksista vaikuttaa. Korona-aikana lanseeratut webinaarit ovat vakiintuneet ja niiden sisältöjä ja ajankohtaisia aiheita kehiteltiin jäsenistöä parhaalla mahdollisella tavalla palveleviksi.

Kokouksen jälkeen teimme kaupunkikierroksen kävellen. Näimme Brandenburgin portin, valtiopäivärakennuksen, juutalaisten muistomerkin, Hitlerin bunkkerin, Berliinin muurin ja Checkpoint Charlien. Kaupungin historia jatkuu nykypäivään keskustan joka kolkalla. Kävellen tarjoutui käsinkosketeltava tuntuma kaupunkirakenteen kerrostumiin.

Sunnuntaina jatkoimme ryhmätöitä ja toiminnan suunnittelua. Päivä oli myös kotiinpaluupäivä, joten meillä oli mahdollisuus tutustua kaupunkiin omatoimisesti. Berliinissä on paljon nähtävää ja koettavaa, joten jokainen sai valita omat kiinnostuksenkohteensa ja tutustua niihin.

Matka oli antoisa ja opettavainen. Pääsimme näkemään Berliinin suunnitelmallista korjausrakentamista käytännössä ja saimme arvokasta tietoa Pohjoismaiden yhteistyöstä suurlähetystössä. Kaupunkikierros tarjosi mielenkiintoisia nähtävyyksiä ja historiallisia kohteita. Parasta matkalla oli tietysti pääosin etänä työskentelevän johtokunnan jäsenten tapaaminen ja seminaarityöskentely keskusteluineen.

Maailma muuttuu ja asettaa yhdistyksen toiminnalle uusia haasteita. Ammattiosaamisen kasvattamiseen, pienten ja suurten rakennusvalvontojen näkökulmien esiin nostamiseen ja uuden rakentamislain mukanaan tuomaan uudistumiseen panostamme johtokunnassa – yhdessä ideoiden ja ajatuksia vaihtaen. Matkailu avartaa, mutta myös vahvistaa vahvuuksia!

7.12.2023 junassa välillä Tre–Hki.
Leena Jaskanen

Kuvat: Tiina Reponen, Leena Jaskanen, Mikael Merenmies ja Jenny Matveinen

Matkalla mukana: Yhdistyksen puheenjohtaja Risto Levanto, Vantaa; varapuheenjohtaja Leena Salmelainen, Turku; pääsihteeri Markku Hienonen, RTY; Tero Jelekäinen, Kalajoki; Paula Frank, Vaasa; toiminnantarkastaja Jonna Oksanen, Masku; vaalilautakunnan puheenjohtaja Reima Ojala, Naantali; Jukka Hyttinen, Joensuu; Petri Syrjä, Viitasaari; Päivi Salminen, Lappeenranta; Markku Aro, Naantali; Petri Perkiömäki, Helsinki; Leena Jaskanen, Helsinki; Jouni Vastamäki, Järvenpää ja Hyvinkää; Esa Inkilä, Kouvola; Tiina Reponen, Espoo; Pekka Seppälä, Oulu sekä yhdistyksen toimistopäällikkö Sara Keravuori.