PÄIVI SALMINEN

Rakennustarkastuspäivät järjestelijän näkökulmasta

Rakennusvalvonnan väkeä pääsi vihdoin kokoontumaan Lappeenrantaan. Järjestelyt pitivät pitopaikkakunnan järjestäjiä kiireisinä ennen tapahtumaa, mutta oli hienoa järjestää hetki irti arjesta, saada työkaluja työhyvinvoinnin ylläpitoon ja mahdollisuus tavata kollegoja tiedon saannin lomassa.

Juuri ennen…

”Kevätauringon säteet häikäisivät hetken tuulilasia; olen todellakin ajamassa kohti Lappeenrannan Rauhan kylpylää RTY:n Rakennustarkastuspäiville. Kymmeniä kertoja olen osallistunut, mutta nyt järjestän. Totta, nyt on se päivä, kun saan vieraakseni lähes kaksisataa kollegaa, oikein ”livenä”. Ilmassa on jännityksen kipinöintiä. Kahteen vuoteen emme ole toisiamme tavanneet kuin etäpalavereissa.”

Olin jo vuosia ajatellut, että kyllä olisi mukava järjestää Rakennustarkastuspäivät kaupungissamme Lappeenrannassa, kun edellisistäkin oli kulunut jo 18 vuotta. Olin silloin vieraana ja teimme kiertoajelut Wiipuriin, mutta nyt oli toinen aika.

Lappeenrannan kokoiselle rakennusvalvonnalle päivien järjestäminen oli ponnistus, mutta mieluinen sellainen. Monta muistettavaa ja järjestettävää on ollut, mutta nyt kaikki oli valmiina ja vieraat tulossa.

Yhdistyksemme toimistopäällikön Sara Keravuoren hyvän ohjeistuksen avulla koko toimialamme osallistuminen talkoisiin – ja loistavan yhteistyön ansiosta – kaikki valmistelut onnistuivat hyvin ja ajallaan, vaikka meillä oli vain puoli vuotta aikaa valmistella. Porin Rakennustarkastuspäivät kun olivat viimein syyskuussa 2021, moneen kertaan siirrettynä epidemian vuoksi. Sitä samaa, onko turvallista kokoontua, jännitettiin tänäkin vuonna viime metreille saakka. Niinpä päädyttiin hybridijärjestelyihin, läsnä ja etänä. Ilokseni huomasin, että yli kaksisataa osallistujaa oli ilmoittautunut paikan päälle ja noin sata etäyhteyksille.

Halusin tuoda kaikki ”uupuneet” kollegat hieman virkistäytymään ja samalla syventymään meidän kiemuraisiin ammatillisiin kysymyksiin. Paikaksi valitsin Rauhan hyvinvointi- ja lomakeskuksen HC Saimaan kylpylän. Johtokuntamme nyökytteli idealle. Koulutuspäivien teemaksi valittiin työhyvinvointi ja ilmastomuutos, molemmat aiheet ovat hyvin ajankohtaisia ja molemmat aihepiirit koskettavat suoraan rakennusvalvontaviranomaisia työssään.

Yhdistyksemme Sara on perinteisesti hoitanut lähes kaiken – kiitos Sara – mutta kyllä minullekin jotain jäi. Kun Saran kanssa oli tsekattu pitopaikka ja tarkistettu palvelujen saatavuus, minulle jäi hoidettavaksi ns. pitopaikkakunnan osuudet. Puhelimet, sähköpostit ja Teams-palaverit kuumana sovimme, järjestimme ja päätimme kaikista päiviin liittyvistä järjestelyistä.

Yhteistyöllä onnistuu

Kun kyselin mahdollisuutta ja lisävoimia toimialaltamme, sitä löytyi pyytämättä – kaikki olivat heti mukana. Kaupunginjohtajamme Kimmo Jarva ja toimialajohtajamme Pasi Leimi olivat oitis myötämielisiä tapahtumalle ja sen järjestämiselle. Kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä lupautui puhumaan Lappeenrannan kaupungin keskustan kehittämisestä ja viimeisen kymmenen vuoden valtavasta uudisrakentamisesta. Hän valjasti myös porukkansa suunnittelemaan ja opastamaan perinteiset kaupunkikiertoajelut, -kävelyt ja niihin liittyvät esitteet mukaan otettaviksi. Ympäristötoimen johtajamme oli heti valmis puhumaan ilmastopääkaupungistamme ja ilmastomuutoksesta sekä suunnittelemaan ja opastamaan Greenreality-kiertoajelun vieraillemme. Kaupungininsinöörimme Olli Hirvonen tarkastutti vielä aamulla, että alueiden hiekoitukset olivat kunnossa kiertoajelujen kävelijöille ja rakennusvalvonnan oma porukka valjastettiin ”käskassaroiksi” saliin ja neuvontaan. Naapurikunnan, Taipalsaaren rakennustarkastaja Mikko Litmanenkin soitti, että Päivi kelpaako apu ja niin Mikko luotsasi Rauhan kävelykierrokselle osallistujia vankalla alueen tuntemuksella.

Vieraiden viihtymiseksi halusin tarjota ohjelmaa ja sille löytyikin loistavat kanavat ns. omasta takaa. Rakennustarkastusinsinöörimme Jarno Junnonen on myös kitaristi ja näin The 2nd Season Band viihdytti meitä 60-vuotisjuhlaillallisella. Rakennuslautakuntamme jäsen Eeva-Maria Pykäläinen on myös kaupunginorkesterimme soolosellisti, joten saimme nauttia lisää musiikkia duo- ja trio- kokoonpanoilla juhlaillallisella ja kaupungin vastaanotolla. Kaupungintalon ruokalaravintolassa toimiva ravintolayritys Kolme kiveä vastasi eteläkarjalaisesta vieraanvaraisuudesta.

Kaikki tämä tietenkin maksaa ja onneksi kaupungissamme on rakennettu viime vuosina paljon, joten rakennusvalvonnan taloudellinen tilanne antoi mahdollisuuden tarkastuspäivien järjestämiseen. Kaikesta tästä piti myös tehdä päätöksiä. Lappeenranta oli valmis ottamaan vieraat vastaan.

Tasan klo 12.00 kaupunginjohtajamme Kimmo Jarva aloitti tapahtuman tuoden kaupungin tervehdyksen päiville ja puheenjohtajamme Pekka Seppälä avasi vuoden 2022 Rakennustarkastuspäivät Lappeenrannassa.

Päivien järjestelyt ja läpivienti vaatii pitopaikkakunnalta sitoutumista ja oikeata tahtotilaa sekä valtavasti yhteistyötä yli vastuualueiden, unohtamatta sitä rahaakaan.

Toivon, että Rauhan monipuolinen hyvinvointi- ja vapaa-ajan keskus erilaisine palveluineen, poissa keskustan vilinästä, antoi vieraillemme hetken rauhoittumiseen ja mahdollisuuden akkujen lataamiseen koulutuksen lomassa. Päivien aikana kuulimme ajankohtaisista asioista, aivan tuoretta viimekäden tietoa niin lain laatijoilta kuin eritysasiantuntijoilta.

Havaintoja päiviltä

Juhla oli ylimmillään kun kokoonnuimme yhdistyksen 60-vuotisjuhlaillalliselle HC Saimaan Areenalle valkoisten liinapöytien äärelle punaisella sametilla verhoiltuun juhlasaliin, kristallikruunujen alle. Pienestä viileydestä huolimatta (allammehan oli jääkenttä), tunnelma oli lämmin. Vaikka tanssahtelemaan emme vielä uskaltaneetkaan, väki taisi viihtyä. Keskusteluja ja verkostoitumista jatkui myöhään yöhön.

Toinen päivä torstai avattiin tutulla lakiklinikalla. Olimme kaikki pirteänä paikalla heti aamusta valmiina oppimaan taas jotain uutta. Ympäristöministeriöstä hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi kertoi viimeisimmät käänteet MRL:n muutoksesta. Ja hyvään suuntaanhan se oli kääntynyt. Nyt meille tarjottiinkin pelkästään Rakentamisen lakia. Monta kaihertanutta asiaa oli muuttunut lain uudessa esityksessä oikeaan suuntaan. Mutta vielä pohditutti näin Lappeenranta-akselilla, että paljonkohan meidän rakennetun ympäristön valvonta kasvaa jatkossa kun korjauttaisimme väärin sijoitettuja ja määräysten vastaisia lain sallimia ns. lupaa tarvitsemattomia kohteita… karjalainen väki on kekseliästä.

Iltapäivälle oli varattu pitkän tauon jälkeen rinnakkaisohjelma, joka oli kohdennettu suoraan päättäjille, lautakunnille. Hallintojohtaja Harri Lehtinen Turun kaupungista avasi heille rakennusvalvontaviranomaistehtäviä, toimintatapoja ja oikeusharkintaista päätöksentekoa. Paikkakunnan päättäjät kiittelivät mahdollisuudesta saada täsmäkoulutusta päätöksen tekoon, kiitoksia tuli.

Onko kolme päivää liikaa?

Pohdittu on myös, tulisiko Rakennustarkastuspäivät rajata esim. kahteen päivään?

Kautta aikain ovat tarkastuspäivät olleet kolmepäiväiset. Kolmen päivän ohjelma nytkin oli viralliselta osaltaan erittäin tiivis, mutta toivottavasti vieraat ehtivät myös hengähtää. Pelkään, että päivien lyhentäminen kahteen päivään veisi pois juuri sen kaivatun vapaan ajan osuuden, tutustumisen pitopaikkakuntaan ja vähentäisi mahdollisuutta tutustua kollegoihin. Järjestelyt tietysti kevenisivät, mutta yhtään hetkeä en niistä kyllä antaisi pois. Pelkäänpä, että tarkastuspäivien mielenkiintoisuus ja yllätyksellisyys vähenisi, valvontaviranomaisetkin kun tarvitsevat leivän lisäksi myös sirkushuveja.

Kolmas päivä…kohta pulkassa…

Helpottiko? kysyi seniorikollega Vesa Yrjönen viereiseltä tuolilta. Kyllä, syvä huokaus viimeisellä tunnilla oli helpotusta ja tyytyväisyyttä. Olin saanut järjestää kollegoille pienen hetken irti arjesta ja tärkeintä, nähdä heitä kaikkia, ihan ”livenä”.

Vielä vaihdettiin viestivasara seuraaville Helsinkiin ja toivottelin kaikille ”luonnikast’ kot`reissuu” ja esitin toiveen ”et hyö tulisiit’ vastakii Lappeenrantaan”, vaikka jo tulevana suvena.

Päivi Salminen
Rakennusarkkitehti.
Lappeenrannan kaupungin rakennustarkastaja, rakennusvalvonnan vastuualueen johtaja.

Kuvat: Matti Karjanoja