Seniorit Turussa ja Tukholmassa
RTY-Seniorit tekivät reissun Turkuun ja Tukholmaan 29.8.–31.8. 2024. Alunperin matka oli tarkoitus tehdä kesäkuun alkupuolella, mutta yhteensattumien ja kiireiden takia reissu päätettiin siirtää loppukesään. Reissuun osallistui yhteensä 10 henkilöä.
Ensimmäinen kohde oli Turun rakennusvalvonta, joka oli järjestänyt senioreille räätälöidyn hienon ohjelman niin konttorissa kuin työmaillakin. Valvontajohtaja Leena Salmelainen toivotti vieraat jo aulassa tervetulleiksi. Muutama seniori ihmetteli, että tultiinko poliisilaitokselle, kun kulunvalvonta oli niin tiukkaa. Maailma oli siirtynyt nykyaikaan, tuumattiin
Turun kaupungin lounaalla aloitettiin, jonka jälkeen oli vuorossa Turun rakennusvalvonnan esittely. Esittely oli tarkoitus hoitaa rakennusvalvontapäällikkö Annika Alpin toimesta, mutta hän oli koronan takia estynyt. Esittelyn hoitivat kaupunkikuva-arkkitehti Nea Tuominen ja tarkastuspäällikkö Andreas Salonen. Turku hoitaa rakennusvalvontaa reilun 40 henkilön voimin. Painotus on ehkä hieman lupavalmistelun puolella, mutta tarkastuspuoli on myös vahva, mikä sai senioreiden päät nyökyttelemään. Tarkastajia aina tarvitaan, sillä pelkkä pönttöpönötys voi johtaa harhakuvaan työmaatodellisuudesta.
Muutaman vuoden takaiset ruuhkat on saatu purettua jopa viikonlopputöiden avulla. Myös resursseja on saatu lisää ja rekrytoinneissa on onnistuttu. Tietenkin yleinen lupahakemusten määrän lasku on nopeuttanut käsittelyä. Mutta ei suinkaan niin dramaattisesti, kuin monilla muilla paikkakunnilla. Ehkä asuntojen osalta myönnetyt luvat ovat laskeneet eniten viimeisen kolmen vuoden aikana. Ollaan palaamassa vanhaan normaaliin. Katselmuksia Turussa tehdään n. 2000 kpl/vuosi.
Turun rakennusvalvonta tekee työtään avokonttorissa sekä etänä. Myös ”hiljaisia tiloja” voi varata erilaisten tarpeiden mukaan. Vaikka kierroksemme oli toimiston puolella melko lyhyt, toimistosta välittyi yhteen hiileen puhaltava tunnelma. Jopa valvontajohtajakin istui avokonttorissa muiden tapaan. Ehtipä vielä kiireiltään hoitaa esityslistakopiot senioreiden kokousta varten.
Toimiston esittelyn jälkeen seniorit kokoustivat hiljaisessa tilassa lyhyesti, koska oli jo kiire seuraavaan kohteeseen. Kokouksessa kerrattiin vuoden tapahtumia ja suunniteltiin tulevaa toimintaa.
Seniorikokouksen jälkeen patikoitiin Turun hienolle kauppatorille, jota esittelivät Nea Tuominen sekä kauppatorin kauppapaikkapäällikkö Hanna Sjöbring sekä NollaE Oy:n projektipäällikkö Jerker Brandt.
Torin kansi ja siinä olevat rakennukset, rakenteet ja rakennelmat olivat ”viimisen päälle” tehtyjä. Kelpaa esitellä! Rakennusvalvonnalla on ollut merkittävä osuus torin onnistumisessa.
Torin alle on rakennettu 620 autopaikan toriparkki. Torin kanteen on asennettu lämmön keräysputkisto, joka kerää kesällä lämpöä talteen ja siirtää lämpöä toriparkin alapuolella olevaan lämmönvaraajaan. Tarkoitus on varastoida lämpöä kesällä niin paljon, että tori voitaisiin pitää sulana läpi vuoden. Jos tarvetta ilmenee, keräysputkisto voidaan venttiilejä avaamalla liittää myös kaukolämpöverkkoon. Edellä esitetty järjestelmäkuvaus vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta käytyämme teknisessä tilassa totuus paljastui. Oli venttiiliä, putkea ja pönttöä yllin kyllin. Onneksi on ammattilaiset, jotka näiden päälle ymmärtävät. Aika näyttää miten lämpöä piisaa.
Gandolinia, julkisivu.
Kuvassa vasemmalta Tapani Raittinen, Harri Lehtinen, Hannu Kuokkanen, Matti Nikupeteri, Anna-Mari Vilander, Irene Hienonen, Pia Yrjönen, Vesa Yrjönen, Hannu-Pekka Honkanen, Leena Salmelainen ja Andreas Salonen.
Turun rakennusvalvonnan kaupunkikuva-arkkitehti Nea Tuominen ja vastaava työnjohtaja esittelevät Gadolinia/Astra hanketta työmaatoimistossa.
Turun ravan esittelyssä vasemmalta Irene Hienonen, Pia Yrjönen, Tapani Raittinen, Matti Nikupeteri, Anna-Maria Vilander, Hannu Kuokkanen.
Turun torin Kantarelli.
Seuraavaksi suuntasimme tuomiokirkon taakse Porthaninkadun varrelle, jossa Åbo Akademin säätiö rakennuttaa Astra-kampusta. Kohteessa rakentajana toimivan Hartela Länsi-Suomi Oy:n vastaava työnjohtaja Lari Sinilaakso sekä suunnittelijana toiminut arkkitehti Jouni Lehtonen esittelivät hanketta työmaatoimistossa. Esittelyn jälkeen tutustuttiin itse rakennukseen, joka oli vielä kesken.
Vanhan osittain puretun Gadolinia-rakennuksen paikalle rakennetaan uusi toimitilarakennus Astra. Hankkeen kokonaisala on 13382 m2. Rakentaminen aloitettiin syksyllä 2023 ja rakennus valmistuu vuoden 2025 syksyllä.
Nea Tuomisen mukaan lupavalmistelu oli haastavaa koska korttelissa on useita suojeltuja rakennuksia ja paikka on kaupunkikuvallisesti tärkeä ja Tuomiokirkon ja Aurajoen välittömässä läheisyydessä. Vanha Gadolinia purettiin osin uuden rakennuksen alta, mutta alimmat kerrokset jäivät paikalleen. uusi rakennus tulee siis tiiviiseen rakennettuun ympäristöön. Haastavaa oli aluksi ymmärtää myös rakennuksen rakenne, eri tasot ja kerrokset. Onneksi lupakäsittelyssä oli avuksi hyvin laadittu tietomalli.
Rakennuksesta tulee ennen kaikkea Åbo Akademin opiskelijoiden ja henkilökunnan kohtaamispaikka, mutta se toimii myös Turun vanhan kaupungin olohuoneena. Astraan tulee yhteisiä tiloja, kuten neuvonta- ja tukipalveluita, kirjastopalveluita, ravintola, kahvila sekä tiloja opetusta, ryhmätyöskentelyä ja itsenäistä opiskelua varten. Uudisrakennusta tulee käyttämään myös Åbo Akademin yhteiskuntatieteiden tiedekunta.
Rakennuksen julkisivumateriaaliin oli haettu inspiraatiota Tanskasta saakka. Kannattaa käydä tutustumassa rakennuksen valmistuttua.
Viking Grace starttasi 30.08.2024 Turun satamasta Tukholmaan klo 20.55. Seuraavan aamun ohjelma oli melko tiukka, koska tapaaminen Tukholman rakennusvalvonnassa alkoi klo 9.00. Jätettyämme suuremmat kapsäkit terminaaliin odottelemaan paluulähtöä, matka jatkui kohti Tukholman rakennusvalvontaa, ruotsiksi Stockholm Byggnadskontroll.
Rakennusvalvonnan päällikkö Tomas Murblad toivotti seniorit tervetulleiksi. Ennen varsinaista rakennusvalvonnan esittelyä saimme tutustua kaupunkisuunnittelijoiden rakentamiin pienoismalleihin, joissa esiteltiin uusia kaavasuunnitelmia täydennysrakentamishankkeissa. Todettiin, että pienoismallit hahmottavat tulevia hankkeita paremmin, kuin vaikkapa ruudulta katsottavat suunnitelmat. Sellainen käsitys jäi, että pienoismallit ovat käytössä kaavojen kuulemisvaiheessa ja kansalaisten nähtävissä. Olisiko jotain opittavaa?
Siirryttyämme rakennusvalvonnan kokoushuoneeseen, esittelimme aluksi oman porukkamme ja RTY Senioreiden toimintaa Suomessa. Kerroimme, että RTY Senioreiden perustava kokous pidettiin 24.3.2022 Lappeenrannan Rakennustarkastuspäivien yhteydessä. Seniorijäseniä yhdistyksessämme on noin 130, jäsenmaksu on 23 euroa/jäsen. Kerroimme, että tämä vierailu on ensimmäinen opintomatka ulkomaille. Muusta toiminnasta mainitsimme, että seniorit järjestävät koulutusta niin rakennusalan toimijoille, viranomaisille kuin lautakuntien jäsenillekin.
Rakennustarkastusyhdistys tukee senioritoimintaa, ja senioreilla on mm. oma sivusto RTY:n kotisivuilla. On toivottu, että yhdistys tukee senioritoimintaa ainakin seniorijäsenmaksujen suuruisella summalla ja että senioreiden järjestämistä koulutuksista saadut tuotot voitaisiin ohjata suoraan senioreiden hyväksi.
Tomas Murblad kertoi, että Ruotsin ensimmäinen rakennuslaki tuli voimaan v. 1874. Alkusysäyksen rakennuslain laatimiseksi antoi, kun Tukholman kaupungintalo, Kolme Kruunua, syttyi palamaan.
Muutoinkin kantakaupungissa rakennettiin puurakennuksia, joten sääntely oli tarpeen.
Tomas kertoi, että myös Ruotsissa tulee voimaan uudet rakentamismääräykset 1.7.2025. Hän kertoi omana mielipiteenään, että määräysmuutokset eivät olisi myönteisiä. Ruotsissa rakennusasioita hoitava viranomainen on Boverket. Aikaisemmin Boverket on antanut neuvoja rakentamiseen, mutta kaikki nämä neuvot katoavat uudessa systeemissä.
Pienoismalli, Tukholma.
Vierailu Tukholman rakennusvalvonnassa. Vasemmalta Markku Aro, Tomas Murblad, Wictor Hammar, Vesa Yrjönen, Hannu-Pekka Honkanen ja Markku Hienonen.
Kuninkaanlinnan vartija.
Hop-On Hop-Off -veneajelulla. Kuvassa vasemmalta Pia Yrjönen, Hannu-Pekka Honkanen, Markku Aro.
Tukholman rakennusvalvonnan vahvuus on n. 70 henkilöä. Tukholman asukasluku on noin 1 miljoona. Valvontakohteet on jaettu tarkastajille maantieteellisesti. Aiemmin jako tapahtui rakennuskohteiden laadun mukaan. Nykyinen jako on johtanut parempaan paikallistuntemukseen, on päästy ns. kartalle paremmin.
Lopuksi kiitettiin isäntiä ja annettiin muistoksi RTY:n lasitalo sekä rakennusalan kirja. Samalla esitettiin kutsu tulla Suomeen vastavierailulle. Vaikka vierailuumme oli varattu aikaa kolme tuntia, niin kyllä juttua olisi riittänyt pitempäänkin.
Vapauduttuamme puolelta päivin suuntasimme Markkujen johdolla lounaalle ravintolaan Stadshusrestauranger Stockholm, Handverkgatan 1. Sieltä patikoitiin vanhaan kaupunkiin ja tehtiin pakolliset ostokset pikku putiikeissa. Kävimme myös kolkuttamassa Kuninkaan linnan ovella, mutta kuningaspari ei ollut kotona. Nähtiin kuitenkin rakennustaidetta ulkoapäin.
Koska Viking Glory starttasi Tukholmasta vasta klo 20.00, jäi vielä aikaa pieneen Hop-On Hop-Off -veneajeluun. Keli oli vähän kostea, mutta ei se menoa haitannut. Laiva saapui aikataulun mukaisesti klo 7.35 Turkuun ja kaikki löysivät jatkoyhteyden kotia kohti.
Vesa Yrjönen ja Harri Lehtinen
RTY Seniorit
Kuvat: Markku Hienonen ja Vesa Yrjönen
RTY Seniorit Tampereella
RTY Seniorit tekivät tutustumismatkan Tampereelle 27.10.2023. Mukana reissussa oli 13 senioria. Enemmänkin olisi ollut
halukkuutta, mutta yhteensattumien takia kaikki halukkaat eivät päässeet osallistumaan.
Seniorit lähdössä työmaakierrokselle.
VTT:n ex-erikoistutkija Timo Kauppinen (vas.) ja professori Juha Vinha.
Senioritapaamista edelsi mahdollisuus osallistua edullisesti myös Tampereen Rakennusfysiikkapäiville, joihin osallistuikin
muutama seniori. Rakennusfysiikkapäivillä saatiin ajankohtaiset ja monipuoliset tiedot rakennusfysiikasta ja ilmastonmuutoksen vaikutuksesta rakentamiseen. RTY:n omistukseen siirtynyt mittavan kehitystyön läpikäynyt Topten-rakentamisen yhteiset käytänteet -alusta esiteltiin sekä ständillä että salissa RTY:n puheenjohtaja Risto Levannon kertomana. Ständillä alustaa ja Topten-työtä esittelivät projektipäällikkö Emilia Tommila, Oulun rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä, RTY Seniorien vetäjä Vesa Yrjönen, rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen ja RTY:n pääsihteeri Markku Hienonen. Uusittu alusta sai myös positiivista näkyvyyttä päästyään loppusuoralle kilpailussa kosteusturvallisen rakentamisen palkinnosta. Voittoa ei aivan tullut, voiton vei juuri uusittu julkaisu RIL 107-2022, Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet, jonka sisältöön myös RTY oli omalla lausunnollaan merkittävästi vaikuttanut. RTY sai edellä mainittujen lisäksi näkyvyyttä eräänlaisen kunniatehtävän muodossa, kun pääsihteeri Markku Hienonen toimi puheenjohtajana 26.10.2023 aamupäivän sessiossa, jonka aihealueena oli Luonnonmukaiset rakennusmateriaalit ja -tuotteet.
Varsinainen senioriohjelma alkoi kokoontumisella Tampereen rakennusvalvontaan, Lammin kokoushuoneeseen. Rakennusvalvontapäällikkö Juha Henttonen esitteli ansiokkaasti Tampereen kaupunkia ja rakennusvalvontaa. Korkeasuhdanteen jälkeen Tampereellakin rakentaminen on rauhoittunut. Mutta rakennusvalvonnassa riittää rästihommaa ja uuden opettelua aina. Ehkä rauhoittuminen tapahtui rakennusvalvonnan kannalta hyvään aikaan, koska rakentamislain opettelu vaatii vahvaa perehtymistä. Senioreilta tuli paljon asiantuntevia ja pahoja kommentteja, olihan joukossa mm kaksi Tampereen aiempaa rakennustarkastajaa. Juha Henttosen esityksen jatkoksi Tampereen Tilapalvelun hankepäällikkö Antti Lakka esitteli Tammelan Stadionin rakentamishanketta. Monipuoliseen hankkeeseen kuuluu myös asuntoja, pysäköintitiloja sekä liikekeskus. Hanke ei ole helpoimmasta päästä, mutta hyvin Antti näyttää selviävän hommasta.
Risto Levanto
Markku Hienonen.
Pekka Seppälä ja Emilia Tommila.
Tampereen esitysten jälkeen seniorit pitivät kokouksen, jossa pohdittiin senioritoiminnan jatkoa. Juttua piisasi ja aika loppui kesken.
Seuraavaksi senioreiden suunta näytti Tammelan Stadionille Antti Lakan johdolla. Hankkeen laajuus ja erityisyys valkeni vasta paikan päällä. Paitsi hankepäällikölle, niin myös rakennusvalvonnalle on varmasti riittänyt päänvaivaa pykälien soveltamisessa. Hankkeen erikoisuuksista voisi mainita päätykatsomoiden riippuvat katot ja stadioniin kiinni rakennetut asuinkerrostalot, joiden ylimmistä kerroksista voi olohuoneen sohvalta katsella vaikkapa jalkapalloa. Tammelan Stadionilta jatkettiin matkaa Nokia Areenalle ja siellä lounaalle. Lievä pettymys oli, ettei päästy tutustumaan itse halliin, mutta olihan rakennus jo itsessään näkemisen arvoinen.
Seuraavaksi lähdettiin Tampereen yliopistolle. Vastassa olivat yliopiston rakennetun ympäristön tiedekunnan rakennusfysiikan professori Juha Vinha sekä rakennusopin professori Markku Karjalainen.
Markku Karjalainen kertoi puurakentamisen akuutit terveiset ja innovaatiot. Markku ampui alas väitteet, joiden mukaan metsät loppuisivat puurakentamisen takia. Erittäin valaiseva oli Markun esittämä YM:stä lähtöisin oleva tieto, jonka mukaan Suomen rakentamiseen sitoutui vuonna 2021 noin 0,8 milj. m3 puuta: metsämme kasvaa tämän vajaassa vuorokaudessa. Toinen hyvä
vertaus oli kerrostalo (30–32 asuntoa, CLT-massiivipuusta): tämän metsämme kasvaa 1,5 minuutissa. Mittasuhteet ovat aivan toiset verrattuna esimerkiksi paperiteollisuuteen. Karjalainen tunnustautui aiemmin olleensa puhdasoppisempi puurakentamisen kannattaja, mutta on sittemmin kannattanut myös muita rakennusaineita puutalon kaveriksi.
Juha Vinha tiivisti esityksessään mm. Rakennusfysiikkapäivien antia. Vaikka hänen kalvonsa olivat englanniksi ja ammattitermistöä, niin hyvinpä alansa ammattilainen osasi kertoa asiat senioreille suomalaista rautalankaa vääntäen. Vinha esitteli yliopiston rakennusfysiikan laboratorion sekä koetalot yliopiston piha-alueella. Koetalojen rakenteita ja sisäolosuhteita pystytään muokkaamaan kulloisenkin tarpeen mukaan. Piuhaa ja monitoria oli kuin teho-osastolla, mutta silti tutkimus oli hyvin käytännöllistä.
Molempien professorien esitykset yllättivät seniorit selkokielellään ja käytännönläheisyydellään. He saivat kiitokseksi pärekorintekovideot, jotta voisivat soveltaa oppejaan iltojensa ratoksi. Pärekorikorin teko on puhdasoppista puurakentamista; ei tarvita liimaa, eikä nauloja, hermoja sitäkin enemmän.
Seniorimatkaan osallistuivat: Markku Hienonen, Pekka Seppälä, Harri Lehtinen, Heikki Ohralahti, Kalevi Lammi, Timo Kauppinen, Matti Karjanoja, Anitta Käenniemi, Hannu-Pekka Honkanen, Eija Muttonen-Mattila, Juha Pulkkinen, Hannu Havas ja Vesa Yrjönen. Parhaat kiitokset senioreille!
Ja vielä erityiset kiitokset Juha Henttoselle, Antti Lakalle, Markku Karjalaiselle ja Juha Vinhalle.
Vesa Yrjönen
RTY Seniorit
Kuvat: Markku Hienonen, Vesa Yrjönen ja Olli-Pekka Latvala
Maksuton osallistuminen RTY:n webinaareihin
Senioritoiminnan käynnistymisen yhteydessä päätettiin, että RTY:n järjestämät webinaarit ovat maksuttomia kaikille yhdistyksen eläkeläisjäsenille. Tieto eläkeläisjäsenyydestä merkitään webinaarin ilmoittautumiskaavakkeeseen.
Lisätietoa koulutuksista löytyy yhdistyksen koulutussivuilta »
RTY Senioreiden toiminta käynnistyy
Perustava kokous pidettiin Lappeenrannan Rakennustarkastuspäivien yhteydessä 24.03.2022. Paikalla oli kymmenen senioria. Toiminnan nimeksi muotoiltiin RTY Seniorit. Toiminnan käynnistämiseksi kokous valitsi senioreille ns. vetoporukan: Tapani Mäkikyrö, Markku Hienonen, Pekka Seppälä, Risto Levanto ja Vesa Yrjönen ryhmän puheenjohtajaksi. Lisäksi Harri Lehtinen on laatinut ehdotuksen senioritoiminnaksi.
Kaikki RTY:n eläkkeellä olevat jäsenet ovat automaattisesti RTY Senioreiden toiminnan piirissä, erikseen ei tarvitse ilmoittautua.
RTY:n johtokunta on hyväksynyt senioritoiminnan yhdeksi tärkeäksi toimintamuodokseen. Taisi olla jo vuonna 2019, jolloin johtokunta teki päätöksen toiminnan aloittamiseksi. Nyt päätös on saanut lihaa luiden ympärille. Lue lisää >>