MARKKU HIENONEN

Topten jalkautui Pohjois-Suomeen ja Kaakonkulmalle

Taustaa Topten-kortistosta

Maankäyttö- ja rakennuslaki MRL sekä sitä tarkentava maankäyttö- ja rakennusasetus MRA ovat voimassa vielä vuoden loppuun. Molemmat ovat kuitenkin siinä määrin yleispiirteisiä ”raameja”, että tarkemmat ohjeet ovat osoittautuneet tarpeellisiksi. Ympäristöministeriön ja eri järjestöjen julkaisemat täydentävät ohjeet ovat olleet ei-velvoittavia, mutta hyvin tärkeitä malleja ja esimerkkejä kelvollisista toimintatavoista.

Uusi pian voimaan astuva rakentamislaki ja sitä tarkentavat asetukset tarvinnevat vastaavaa täydentävää ohjeistusta, kun niitä aletaan soveltaa käytäntöön.

Suomen suurimpien kuntien rakennusvalvonnat ovat tehneet määrätietoista yleisimpien haasteiden ratkaisemiseen keskittynyttä kehitystyötä pääosin omakustanteisesti. Työtä on tehty yhdessä rakennusalan muiden toimijoiden kanssa, ja tuloksena on ollut merkittävän laajuinen Topten-kortisto, jonka monet rakennusvalvonnat ovat ottaneet käyttöön päivittäisessä työssään.

Nekin rakennusvalvonnat, jotka eivät ole kehitystyöhön osallistuneet, käyttävät sitä päivittäin. Virallisesti kortisto on käytössä yli 37 kunnassa. Kortisto käsittää yli 80 erilaista tulkinta-, ohje- ja lomakeasiakirjaa. Se on suunnattu rakennusvalvontaviranomaisille, rakennushankkeeseen ryhtyville, rakentamisen suunnittelijoille, työmaan toteuttamisesta vastaaville ja muille rakennusalan toimijoille. Kortisto on käyttäjille maksuton.

Topten-käytäntöjen tavoitteena on

– edistää hyvää rakentamistapaa ja ennaltaehkäistä rakentamisen virheitä
– täydentää lainsäädännön jättämiä katvealueita ja tukea kunnissa tehtävää lain soveltamistyötä
– yhdenmukaistaa rakennusvalvontojen lupa- ja tarkastusprosesseja sekä
– parantaa rakennusvalvontapalvelun ennakoitavuutta asiakkaan suuntaan.

Vanhat Topten-kortit ovat olleet tietosisällöltään oikein hyviä, mutta ”älykkyydeltään vaatimattomia” paperitulosteita ja pdf-tiedostoja.

Topten-alustan ja -korttien kehityshanke

Vanha verkkopalvelu ei enää täyttänyt nykyaikaisia haku- ja saavutettavuusvaatimuksia. Avuksi tässä tilanteessa tarjoutui mahdollisuus hakea nk. digiavustusta valtiovarainministeriöltä. Sieltä saatiin rahoitus kaksivuotiselle kehityshankkeelle, joka toteutettiin 10/21-12/23 välisenä aikana kymmenen suurimman kaupungin välisenä yhteistyönä.

Mukana hankkeessa olivat Tampere, Helsinki, Espoo, Vantaa, Turku, Jyväskylä, Lahti, Kuopio, Oulu ja Pori, hakijakuntana/hankehallinnoijana Tampere. Kehityshankkeen kokonaisarvo oli 310 000 €. Avustus kattoi 85 % hankkeen kokonaisarvosta.

Hankkeessa tehtiin tiivistä yhteistyötä Rakennustarkastusyhdistys RTY ry:n kanssa, ja sen päättyessä Topten-kortisto siirtyi RTY:n omistukseen.

Uudistunut Topten-verkkopalvelu-alusta avautui 1.10.2023 ja sen osoite on https://www.toptenrava.fi

Sivusto sisältää muun muassa voimassa olevan Topten-kortiston; korttiarkiston, josta löytyy vanhentuneet kortit; varatun näkymän uuden rakentamislain 2025-kortistolle, jossa voi tutustua uuden lain myötä voimaan astuviin kortteihin sitä mukaa kuin niitä valmistuu. Sivuston kautta voi käydä myös monenlaista interaktiivista vuoropuhelua ja tilata automaattisia korttien julkaisemiseen liittyviä viestejä.

Uudistetun Topten-kortiston pääsivu.

Uudistetun Topten-alustan ja kortiston jalkautus Suomessa

Kehityshankkeen tulosten jalkautus rakennusalan toimijoiden käyttöön voitiin toteuttaa, kun uudistettu Topten-alusta oli julkaistu.

Hankkeen tuloksia esiteltiin Helsingissä Puupäivillä 2.11.2023 ja Tampereella Rakennusfysiikkapäivillä 24.–26.10.2023. Pohjois-Suomessa järjestettiin Topten-seminaari 29.11.2023, ja loput jäljempänä luetellut tilaisuudet vuoden 2024 kevätkaudella. Puupäiville osallistui yli 1000 henkilöä ja Rakennusfysiikkaseminaarin osallistujamäärä oli lähes 500.

Valtionvaraministeriön ja Topten-kaupunkien yhteisrahoittama Topten-hanke teki sopimuksen Pohjois-Suomen rakennusklusteri ry:n kanssa Topten-hankkeen tiedottamis- ja markkinointitilaisuuksien järjestämisestä. Sopimuksessa sovittiin vähintään kahden seminaaripäivän järjestämistä, 29.11.2023 Oulussa ja tarkemman suunnittelun pohjalta myös muualla Pohjois-Suomen alueella. Seminaarisarjan sisältösuunnittelusta vastasivat pääosin klusterin viranomaisjaoksen puheenjohtaja, Oulun rakennusvalvonnan johtaja Pekka Seppälä ja RTY:n pääsihteeri Markku Hienonen yhteistyössä Topten-kehityshankkeen projektipäällikkö Emilia Tommilan, klusterin toiminnanjohtaja Elina Yli-Luukon ja tulevien seminaaripaikkakuntien rakennusvalvontaviranomaisten kanssa. 

Pohjois-Suomen Topten-seminaarien käytännön toteutus

Topten-kehityshankkeen tulosten jalkautus sisälsi suunnitteluvaiheen ja toteutusvaiheen. Topten-seminaarien suunnittelutyö aloitettiin loka–joulukuussa 2023 kartoittamalla potentiaaliset seminaaripaikkakunnat. Pekka Seppälän tehtäväksi tuli olla yhteydessä Pohjois-Suomen kuntien rakennustarkastajiin. Ensimmäisessä vaiheessa oltiin sähköpostilla yhteydessä kaikkiin Pohjois-Suomen kuntien rakennusvalvontoihin ja tiedusteltiin halukkuutta osallistua Topten-seminaareihin ja olla mukana järjestämässä oman alueen tapahtumaa. Saatujen tulosten perusteella tiivistettiin yhteydenpitoa 30 aktiivisimman viranomaisen kanssa. Tehtävänä oli kartoittaa valmius olla mukana Topten-seminaarin järjestämisessä ja osallistua markkinointiin oman talousalueen rakennusalan ammattilaisille.

Päädyttiin kokonaisratkaisuun, jossa pidettiin useampi lyhyempi miniseminaari, jolloin saavutettiin parempi alueellinen kattavuus. Yhteenlaskettuna seminaarien tuntimäärät muodostivat kaksi kokonaista seminaaripäivää.

Seminaarit järjestettiin 29.11.2023 ja 15.2 –18.4.2024 kuudella paikkakunnalla
29.11.2023 Oulussa/ Oulun seutu, hankkeen lyhyt esittely, osallistujia noin 120 henkilöä.
15.2.2024 Oulussa / Oulun seutu, Topten-seminaari, osallistujia noin130 henkilöä.
28.2.2024 Pudasjärvellä / Koillismaa, miniseminaari, osallistujia noin 30, paikallislehdessä oli juttu tilaisuudesta.
1.3.2024 Kajaanissa / Kainuu, miniseminaari, osallistujia noin 50 henkilöä.
25.3.2024 Rovaniemen viranomaistapaaminen rakennusvalvonnassa.
16.4.2024 Tunturilapin matkailukuntien, Kittilän, Kolarin ja Muonion viranomaistapaaminen.
18.4.2024 Torniossa / Merilappi, miniseminaari osallistujia noin 60.

Yhteensä tilaisuuksiin osallistui noin 400 rakennusalan ammattilaista.  Osa osallistujista oli mukana etäyhteydellä. Ennakkoon ilmoittautuneita oli lähes 500.

PS-Rakennusklusterin tj. Elina Yli-Luukko Oulussa 15.2.2024.

Oulun rakennusvalvonnan ”kapulanvaihto”, uusi johtaja 1.5.2024 lukien Anu Montin ja johtaja Pekka Seppälä. 

Oulun tilaisuuden ohjelma.

Kuva Oulun tilaisuudesta 15.2.204. 

Juttu paikallislehdessä PUDASjärveläinen 13.3.2024. 

Ilmoitus paikallislehdessä PUDASjärveläinen 13.3.2024.

Topten-seminaarien asiakaspalaute

Paikallisilta asiantuntijoilta pyydettyjä kommenttipuheenvuoroja oli yli 20. Palaute oli rakentavaa ja positiivista. Myös jatkokehitysaloitteita saatiin rakennusalan yhteisten tulkintojen tekemiseen. Esim. matkailuun liittyvässä rakentamisessa kohdataan erityishaasteita, joita suurissa kaupungeissa ei välttämättä tiedosteta.

Erityisesti tässä lainmuutoksen murroksessa tiivis yhteistyö koettiin tärkeäksi. Yhteisillä tulkinnoilla varmistetaan sujuva ja ripeä asiakaspalvelu sekä yhtenäisemmät viranomaistulkinnat lupaprosesseissa.

Kommenttipuheenvuoroja kuultiin suunnittelijoilta, rakennuttajilta, rakennusteollisuuden keskusjärjestöltä, taloteollisuudelta, paikallisilta rakennustarkastajilta ja RTY:n edustajilta.

Rakentamisen lakiuudistus ja lausunnolla oleva lain korjaussarja herätti vilkasta keskustelua. Erityisesti lain voimaantulon kireä aikataulu, laintulkintojen epäselvyys ja järkevyys, lainmuutoksen vaikutusten arviointi ja muutosten hallinta epäilyttivät osallistujia.

Tilaisuuksien lopuksi kysyttiin rakennusvalvontojen edustajilta halua liittyä ns. Topten-kunnaksi. Noin 20 kuntaa ilmoitti alustavasti harkitsevan liittymistä Topten-kunnaksi. Moni puheenvuoron käyttäjä ilmoitti käyttävän jo nyt Topten-kortteja, vaikka eivät olekaan virallisia Topten-kuntia. Tänä päivänä Topten-tulkintoja sovelletaan arviolta noin 90 %:iin Suomen rakennushankkeita. 

Kommenttipuheen-vuoro Oulussa 15.2.2024 Tj. Raimo Hätälä, Oulun Sivakka.    

Kommenttipuheenvuoro Oulussa 15.2.2024 Asiantuntija, tekniset vaatimukset,   Jani Kemppainen, Talonrakennusteollisuus RT ry.

Kommenttipuheen-vuoro Oulussa 15.2.2024, Rakennustarkastaja Antti Laihola, Kuusamon rakennusvalvonta. 

Topten-alustan ja kortiston jalkautus Lappeenrannassa.

Lappeenrannan Topten-alustan ja -kortiston jalkautuksen seminaari järjestettiin RTY Seniorien, RTY:n ja Lappeenrannan rakennusvalvonnan yhteistyönä Lappeenrannan kaupungin valtuustosalissa 29.5.2024. Merkittävän markkinointityön teki RTY Seniorien vetäjä Vesa Yrjönen. Markkinoinnin kohteena olivat Etelä-Karjalan, Etelä-Savon ja Kymenlaakson maakunnat.

Seminaariin osallistui yhteensä 30 henkilöä. Saadun palautteen perusteella osallistujat kannustivat jatkamaan alueellista jalkautusta, joka antaa mahdollisuuden välittömästi tapahtuvaan vuoropuheluun.

Ohjelman runkona käytettiin Oulun seminaarin 15.2.2024 sisältöä.

Tilaisuuden puheenjohtajana toimi Lappeenrannan rakennusvalvonnan johtaja Päivi Salminen. Livenä tilaisuudessa puheenvuoron pitivät varatuomari Lauri Jääskeläinen, projektipäällikkö Emilia Tommila, arkkitehti Kari Mustonen, rakennustarkastaja Esa Inkilä ja pääsihteeri Markku Hienonen.

Teamsin avulla puheenvuoron esitti hallitusneuvos Kirsi Martinkauppi ympäristöministeriöstä ja asiantuntija Jani Kemppaisen talonrakennusteollisuuden puheenvuoro esitettiin nauhoituksena Oulun 15.2.2024 seminaarista.

Valokuva Lappeenrannan tilaisuudesta 29.5.2024. Varatuomari Lauri Jääskeläinen, rakennusvalvonnan johtaja Päivi Salminen ja projektipäällikkö Emilia Tommila. 

Emilia Tommila kertoo Topten-käytänteistä.

Topten-tulkintojen ja yhteisten käytänteiden tulevaisuuden pohdintaa

Topten-kehityshanke luovutti uuden Topten-alustan, ylläpidon ja uusien korttien laadinnan RTY:n hallintaan ja samalla luovutettiin tässä artikkelissa kuvattu klusterin kehittämä Topten-seminaarin malliratkaisu ja seminaarien video-/kuvamateriaali RTY:n käyttöön.

Pohjois-Suomen-rakennusklusteri ry:n ja Oulun rakennusvalvonnan järjestelyvastuu päättyi seminaarisarjasta laadittuun raporttiin.

Topten-tulkintojen tarve uuden rakentamislain voimaanastumisen jälkeen

Uusi rakentamislaki korjaussarjoineen astunee pääosin voimaan 1.1.2025, joiltakin osin 1.1.2026. Aikataulu on ollut kohtuullisen haastava ja nk. korjaussarjan mukaanotto on aiheuttanut merkittävän lisähaasteen ja syönyt myös resursseja asetusvalmistelulta. Aika siitä, kun päätösesitykset vahvistetaan ja säädökset astuvat voimaan on erittäin lyhyt. Ympäristöministeriön ohjeita uusien säädösten soveltamisesta käytännön työssä ei ole juurikaan ehditty tekemään ja niiden aikataulu ja laajuus on auki.

Edellä mainittua taustaa vasten ajateltuna ajan tasalle päivitettyjen Topten-korttien tarve on ilmeisen suuri ja kiireellinen, koska kaikkia osapuolia sitovia päätöksiä joudutaan tekemään kuitenkin heti vuoden alusta alkaen. Väistämättä tulee mieleen, tehdäänkö sellaisia päätöksiä, joita ”kadutaan” muutaman yön yli nukkumisen tai muutaman kuukauden kuluttua, kun tietoa tulee kentälle lisää. Saattaa myös tulla valituksia, jotka todetaan eri oikeusasteissa aivan aiheellisiksi. Mitä kortteja päivitetään ja missä järjestyksessä, riippuu siitä, millaisiksi nk. rakentamislain korjaussarjan nyt valmistelussa olevat pykälät muotoutuvat.

Topten-alustan kehitystyö tehtiin ”kreivin aikaan” ja uusi alusta helpottaa kaikkia osapuolia jatkossa. Tarve päivittää ja jalkauttaa kortiston päivitetyt kortit kentälle mahdollisimman pian on myös suuri.

Markku Hienonen
Rakennusinsinööri.
Pääsihteeri, Rakennustarkastusyhdistys RTY ry.

Kuvat: Markku Hienonen, Heimo Turunen ja Lauri Jääskeläinen.

Lähteet:

Raportti 27.4.2024: Topten-kehityshankkeen tulosten jalkautus Pohjois-Suomen rakennusalan ammattilaisten käyttöön. Laatijoina Pekka Seppälä ja Markku Hienonen.

Rakentamisen yhteiset Topten-käytännöt-esitys, laatijana Emilia Tommila.

Rahoitushakemus ja valtiovarainministeriön päätös avustuksesta.

Videolinkkejä Oulun Topten-tilaisuudesta 15.2.2024. Videoiden omistus- ja julkaisuoikeus on RTY:llä.

Tilaisuuden avaus PS-rakennusklusterin esittely:

Seppälä, Yli-Luukko ja Montin https://youtu.be/PJauCmQJ9OI

YM ajankohtaista rakentamisen lainuudistuksesta ja korjaussarjasta:

Martinkauppi https://youtu.be/h3Nj95sbTZQ

Topten hankkeen ja alustan esittely:

Tommila https://youtu.be/7Q8TclRVeeI

Topten-hankkeen kommenttipuheenvuoroja :

Suunnittelijat https://youtu.be/CzRhKj5YY70

RTY/ Markku Hienonen  https://youtu.be/xmaz2F-Y4Gg

Lauri Jääskeläinen  https://youtu.be/6nbE46aq3Ko