NEA TUOMINEN

Turun hyvän rakentamisen palkinto jaetaan vuosittain kaupunkikuvatyöryhmän puolesta rakennus- tai kaupunkisuunnitteluhankkeelle, joka on toteutettu korkealaatuisesti ja innovatiivisesti, ja joka on parantanut kaupunkiympäristön viihtyisyyttä.

Kohteen tulee olla valmistunut viimeisen kolmen vuoden aikana. Palkinto voidaan myöntää myös taholle, joka on edistänyt laadukasta rakentamista.

Palkinto on jaettu vuodesta 2018 alkaen ja nyt kuluvana vuonna se jaettiin neljännen kerran. Palkintoa päätettiin alkaa jakaa, jotta hyvin suunnitellut ja toteutetut, kaupunkiympäristöä parantavat kohteet saavat tunnustusta ja näkyvyyttä. Palkinnon tavoitteena on nostaa laadukasta rakentamista ja onnistuneita kokonaisuuksia kaupunkilaisten tietoisuuteen.

Ensimmäinen vuoden 2018 palkinto myönnettiin uudisrakennukselle; Syvälahden monitoimitalolle Hirvensalossa. Vuonna 2019 palkinnon sai Ruissalon telakka, jossa toimi aiemmin veneveistämö, mutta on sittemmin kehittynyt eläväksi tapahtumien, kauppojen ja ravintoloiden hybridiksi, johon kaupunkilaiset pääsevät myös veneellä. Vuonna 2020 palkittiin ravintola Crane 22 (nyk. Nobi) Turun Telakkarannassa, joka on suojellun Wärtsilän nosturin jalustaan toteutettu ravintolarakennus.

2021 vuoden palkinto annettiin Turun Ylioppilaskyläsäätiölle, joka on toiminut rakennuttajana ja rakennusten ylläpitäjänä Turussa 1960-luvulta asti edistäen pitkäjänteisesti hyvää rakentamista ja arkkitehtuuria. Palkintona jaetaan kunniakirja ja jakotilaisuus on pidetty alkuvuodesta.

Kaupunkikuvatyöryhmä kokoontuu Turussa kahden viikon välein ja siinä on kahdeksan varsinaista jäsentä. Jäsenistössä on kaavoituspäällikkö, kaavoittaja, maankäytön hankepäällikkö, kaupunkikuva-arkkitehti ja rakennusvalvontapäällikkö sekä museokeskuksen edustaja sekä kaksi SAFAn nimeämää arkkitehtiedustajaa. Monesti työryhmässä keskitytään hankkeiden kriittiseen tarkasteluun ja positiivinen palaute jää vähemmälle. Palkinnon jakamisen avulla pyritään lisäämään myös positiivisten puolien pohdintaa ja positiivisen palautteen antamista silloin, kun se on ansaittua.

Nea Tuominen
Kaupunkikuva-arkkitehti,
Turun rakennusvalvonta.

Kuvat: Sigge Arkkitehdit Oy