LAURI JÄÄSKELÄINEN

Urbaanin naapuruston puolesta

Oslon Arkkitehtuuritriennaalin johtajat, filosofi Christian Pagh ja arkkitehtuurihistorioitsija Thomas Cook, ovat toimittaneet ja koonneet tuhdin tietopaketin urbanismin polttavista ajankohtaisteemoista.

Mission Neighbourhood – (Re)forming Communities (2023) kutsuu toimintaan. Lähinaapuruston merkitys on noussut ilmastonmuutoksen edetessä, sosiaalisissa ongelmissa ja poliittisen polarisaation vanavedessä entistä keskeisempään rooliin.

Kaupungistuminen ei ole viime vuosikymmeninä aina tuottanut ympäristöä, joka olisi pystynyt ratkaisemaan ihmisten hyvinvointiin, mielekkääseen elämään ja viihtyvyyteen liittyviä perustavanlaatuisia tarpeita. Teos suuntaa sanomansa paitsi kaupunkitutkijoille myös erityisesti urbaanin ympäristön ratkaisuista vastaaville päättäjille ja sitä suunnitteleville. Kohderyhmänä ovat myös kolmas sektori ja kaupunkiaktiivit.

Teosta on ollut myötävaikuttamassa yhteensä 35 arkkitehtia, akateemikkoa, julkisen sektorin työntekijää ja kaupunkikehittäjää. Enemmistö tulee Pohjoismaista, mutta mukana on muitakin toimijoita, myös Euroopan ulkopuolelta. Osa teksteistä perustuu teoksen toimittamisesta vastanneiden Paghin ja Cookin työstämiin haastatteluihin ja keskusteluihin eri asiantuntijoiden kanssa.

Suomalaisista mukana ovat arkkitehtiprofessori (emeritus) Juhani Pallasmaa filosofishenkisellä pohdiskelullaan sekä kaupunkitutkija, Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris, joka on kommentoinut Christian Paghin hänelle osoittamia teemoja.

Pagh ja Cook peräänkuuluttavat kollektiivista missiota kaupunkien suunnitteluun ja kehittämiseen. Avainroolissa on selkeästi asetetut tavoitteet ja yhteistyö niiden saavuttamiseksi. Julkisen ja yksityisen sektorin työnjako kaipaa rohkeaa uudelleen arviointia, missä myös kansalaisyhteiskunnan pitää olla samanveroisesti mukana. Kaupunkien ja niiden kehittämisen ongelmien ratkaisut kaipaavat monen suuntaista tarkastelua, ennakkoluulottomuutta, kokeiluja ja tilaa myös ennalta suunnittelemattomalle.

Oslon kulahtanut ja läpiajoliikenteen rasittama Torggata on muutettu ”shared-space” periaatteen mukaiseksi ja myös oleskeluun kutsuvaksi.

Teoksen sanomana on usko ja luottamus siihen, että hyvät esimerkit innostavat. Eri puolilta maailmaa tuodaan esiin onnistuneita urbaania ympäristöä parantaneita hankkeita. Niitä on löytynyt eri kulttuuripiireistä, mikä tuo teokseen globaalia näkökulmaa. Vaikka ilmastonmuutos, sosiaalinen eriarvoisuus ja polarisoituminen piinaavat kehitystä pahimmillaan kaikkialla myös länsimaissa, ovat ongelmat ja niiden mittasuhteet erilaisia johtuen jo kaupunkien eri kokoluokista.

Johdannon jälkeen teos jakaantuu viiteen pääteemaan. Ensin käydään läpi naapuruston perusominaisuuksia ja suhdetta urbaaniin. Toinen pääjakso keskittyy sosiaaliseen infrastruktuuriin. Kolmannessa osiossa tarkastellaan katuja ja yleisiä paikkoja. Neljäs pääjakso ottaa tarkasteluunsa urbaanin luonnon ja miten viherympäristöllä voidaan ilmastonmuutokseen vastata. Lopuksi pohditaan urbaaniin kuuluvia systeemisiä ulottuvuuksia ja niiden kehittämispotentiaaleja.

Jokainen osio sisältää oman johdantonsa ja tiivistetyt suosituksensa toimenpiteiksi, joilla osiossa esiin nostettuihin kysymyksiin voi tarttua.

Teos on kymmenien tapausesimerkkien kautta käytännönläheinen. Puhtaasti teoreettisia tarkasteluja on vain niukalti. Konkreettisuus on ollut Paghin ja Cookin tavoitteena, ja siinä he ovat hyvin onnistuneet.

Jotkut kaupunkitutkimuksen klassikot ovat edustettuna. Niistä voi erityisesti mainita Jane Jacobsin (1916–2006) ja Jan Gehlin (s. 1936), joka esiintyy teoksessa Christian Paghin kanssa keskustellen. Jacobsin yli 60 vuotta sitten ilmestynyt teos The Death and Life of Great American Cities on säilyttänyt ajankohtaisuutensa. Samaa voi sanoa Jan Gehlistä, joka teoksellaan Life Between Buildings (1971) jatkoi Jacobsin teemoja kaupungin eläväksi tekevistä elementeistä.

Timo Penttilän arkkitehtonisesti loistokas Hanasaaren voimalaitos (1974) Helsingin Suvilahden naapurissa odottaa uutta tulemistansa hiilen polton päätyttyä 1.4.2023.

Niitä ovat muun muassa eri toimintojen sekoittaminen ja rakennuskannan monipuolisuus, mutta ennen kaikkea jalankulun ja kevyen liikenteen priorisointi yksityisautoiluun verrattuna.

Keskustelussa Paghin kanssa Gehl nostaa esiin tämän hetken kysymyksinä länsimaiden väestön ikääntymisen ja yksinasumisen kasvun. Esimerkiksi Kööpenhaminassa aikuisväestöstä lähes puolet asuu yksin. Sosiaalisten kontaktien saamiseksi on lähdettävä asunnosta ulos, jolloin katu- ja muun julkisen tilan merkitys korostuu.

Merkkejä on myös lisääntyvästä kiinnostuksesta yhteisölliseen asumiseen. Onnistuneena esimerkkinä Pohjoismaista Gehl mainitsee Malmön Bo01-alueen Juutinrauman äärellä, joka oli näyttävä asuntomessualueen toteutus merta reunustavine kävelyreitteineen ja monine ekologisine innovaatioineen (2001).

Australian Melbournessa on käynnistetty strategisen tason hanke, joka tähtää metropolin kasvamiseen kuuteen miljoonaan asukkaaseen. Hanke tunnetaan nimellä Lineaarinen Barcelona.

Pääliikenneväylien varret rakennettaisiin pääosin seitsemänkerroksisilla rakennuksilla, mikä mahdollistaisi nykyisen kolmen miljoonan asukasmäärän tuplaantumisen. Vastapainoksi pitäisi purkaa 13 prosenttia olemassa olevista pientalomatoista. Mutta jäljelle jäisi edelleen 87 prosenttia omakotitaloista, joiden palvelutaso ja julkinen liikenne paranisivat merkittävästi uusien kerrostaloalueiden kautta.

Sosiaalinen epätasa-arvoisuus huolettaa kirjan tekijöitä. Moni teoksessa esiintyvä viittaa ekonomisti Mariana Mazzucaton (s. 1968) teokseen Mission Economy: A Moonshot Guide to Changing Capitalism (2021). Mazzucaton teos on inspiroinut Paghia ja Cookia nimeämään Oslon Arkkitehtuuritriennaalin teoskokonaisuuden myös ”missioksi”.

Mazzucato argumentoi voimakkaasti sen puolesta, että kasvavat sosiaaliset ongelmat eivät ratkea ilman valtion niihin puuttumista. Christian Pagh ei halua syyllistää kapitalismia, vaan näkee sen voivan parhaimmillaan olla osa ratkaisua haettaessa ihmisten parempaa viihtymistä ja hyvinvointia urbaanistuvassa maailmassa.

Mission Neighbourhood on valtava lukupaketti ja katsaus urbaanin ympäristön ajankohtaisiin kysymyksiin. Vaikka ei aina ole pystytty välttämään toistoa, on teos runsaine kuvineen ja konkreettisine esimerkkeineen ehtymätön perusta ja lähde, kun lähivuosikymmenien kaupunkisuunnittelun kysymyksiä ratkotaan.

Teos sopii sekä oppikirjaksi että käytännön opaskirjaksi. Siitä löytää myös sopivia opintomatkakohteita läheltä ja kaukaa.

Lauri Jääskeläinen
Varatuomari, valtiotieteiden maisteri.

Kuvat teoksesta, Amund Johne ja Paavo Jantunen.

Mission Neighbourhood – (Re)forming Communities. Edited by Christian Pagh and Thomas Cook. The Danish Architectural Press and Oslo. Architecture Triennale. 2023, 456 s.