JARMO LESKELÄ

Uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden kelpoisuus

Kelpoisuuden osoittamisen säädöksiä, käytäntöjä ja haasteita. Excel-työkalu, tulkintakortti ja opas avuksi kelpoisuuden osoittamiseen.

Vaatimukset riippuvat käyttökohteesta.

Tuotekelpoisuuden säädöstilanne

Voimassa oleva EU:n rakennustuoteasetus ja sen pohjalta laaditut yhdenmukaistetut tekniset eritelmät koskevat tehdasvalmisteisia, laadunvalvonnan ja laadunvarmennuksen piirissä olevia rakennustuotteita, jotka saatetaan ensimmäistä kertaa markkinoille, joko maksua vastaan tai maksutta. Rakennustuoteasetuksen ja teknisten eritelmien uudistamisessa pyritään edistämään rakennustuotteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä. Uudistus vie kuitenkin vuosia aikaa ja sitä ennen on toimittava kansallisten säädösten mukaisesti.

Ympäristöministeriö on tiedotteessaan 21.6.2022 todennut, että uudelleenkäytettävää rakennustuotetta ei tarvitse CE-merkitä, jos tuotetta ei olennaisesti muuteta. Uudelleenkäytettävän tuotteen kelpoisuus osoitetaan rakennuspaikkakohtaisesti. Tuotteen kelpoisuus käyttökohteeseen tulee aina varmistaa, oli kyseessä sitten uusi tai uudelleenkäytettävä tuote.

On kuitenkin muistettava, että kaikki uudetkaan tuotteet eivät kuulu pakollisen CE-merkinnän piiriin, vaan vapaaehtoisen ETA:n, tyyppihyväksynnän, varmennustodistuksen tai tuotesertifioinnin piiriin. Niiden kelpoisuus on voitu tähänkin saakka osoittaa rakennuspaikkakohtaisesti.

Rakennusvalvonnat ovat uudistaneet rakennustuotteiden kelpoisuutta koskevan tulkintakorttinsa. Kortissa on huomioitu myös uudelleenkäytettävät rakennustuotteet ympäristöministeriön tiedotteen mukaisesti.

Helsingin kiertotalousklusteri on julkaissut excel-työkalun uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden kelpoisuuden osoittamiseen. Työkalu kattaa poltetut tiilet, kalkkihiekkatiilet, liimapuupilarit ja -palkit, teräspilarit ja -palkit, ikkunat, ovet ja kattotiilet.

Rakennustietosäätiön koordinoima Uuraket-hanke tuottaa oppaan uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden kelpoisuuden ja soveltuvuuden selvittämiseen. Hankkeessa esitetään mm. vaatimustaulukot betonisille pilari-, palkki- ja ontelolaattaelementeille, liimapuupilareille ja -palkeille, poltetuille tiilille ja kalkkihiekkatiilille. Hankkeessa esitetään myös kelpoisuuden selvittämisprosessi, päteväksi katsottu taho ja tuotekortin sisältö. Hankkeen tulokset julkaistaan kesäkuussa 2025.

Rakennuspaikkakohtainen kelpoisuuden selvittäminen

Rakennuspaikkakohtaisesta kelpoisuuden selvittämisestä on säännelty kansallisessa tuotehyväksyntälaissa (954/2012) ja -asetuksessa (555/2013). Niissä todetaan että:

”Rakennushankkeeseen ryhtyvän on selvitettävä rakennuspaikkakohtaisesti, että rakennustuote täyttää sitä koskevat olennaiset tekniset vaatimukset, jos tuotteen kelpoisuutta ei ole muutoin osoitettu. Rakennusvalvontaviranomainen voi velvoittaa hankkeeseen ryhtyvän osoittamaan, että rakennustuote täyttää sitä koskevat olennaiset tekniset vaatimukset, jos on syytä epäillä, että tuote ei niitä täytä. Rakennushankkeeseen ryhtyvä vastaa tästä aiheutuvista kustannuksista. Rakennushankkeeseen ryhtyvä voi osoittaa rakennustuotteen kelpoisuuden rakennuspaikkakohtaisesti rakennusvalvontaviranomaisen päteväksi katsoman tahon selvityksellä.”

Päteväksi katsotun tahon ei siis tarvitse olla EU:n rakennustuoteasetuksen mukainen ilmoitettu laitos tai kansallisen tuotehyväksyntälain ja -asetuksen mukainen toimielin.

Lisäksi on huomioitava, että kelpoisuutta ei tarvitse osoittaa, jos kyseessä on tuote tai käyttökohde, johon ei kohdistu rakentamismääräysten olennaisia teknisiä vaatimuksia

Rakennustuotteiden käyttökohdekohtaiset vaatimukset

Lopputuotteen olennaisten ominaisuuksien suoritustasojen tulee täyttää käyttökohteessa ominaisuuksille asetetut vaatimustasot (esim. lujuus, palo, sisäilma, akustiikka, lämpö, kosteus, vähähiilisyys, pitkäaikaiskestävyys).

Rakennuspaikkakohtaisessa kelpoisuuden osoittamisessa rakennusvalvonnan päteväksi katsoma taho selvittää tuotteen olennaisten ominaisuuksien suoritustasot ja vertaa niitä käyttökohdekohtaisiin vaatimustasoihin. Ominaisuuksien suoritustasot voidaan selvittää testaamalla, laskemalla ja mittaamalla, tai arvioimalla alkuperäisten tuotetietojen (leimojen, suunnitelmien, säädösten, taulukkoarvojen, tms.) pohjalta. Ominaisuuksien vaatimustasot riippuvat tuotteen käyttökohteesta.

Kelpoisuuden selvittämisprosessi

Uudelleenkäytettävän rakennustuotteen kelpoisuus tulee selvittää hyvissä ajoin ennen tuotteen käyttöä. Selvittämisprosessi etenee seuraavasti (purkukartoituksen jälkeen ja ennen suunnittelua):

  • Rakennushankkeeseen ryhtyvä hyväksyttää tarvittaessa päteväksi katsotun tahon rakennusvalvontaviranomaisella.
  • Taho ja rakennushankkeeseen ryhtyvä selvittävät rakennustuotteen potentiaaliset käyttökohteet.
  • Taho selvittää rakennustuotteen käyttökohdekohtaiset vaatimukset.
  • Taho selvittää rakennustuotteen käyttökohdekohtaisten olennaisten ominaisuuksien suoritustasot (testaamalla, laskemalla, mittaamalla, arvioimalla).
  • Taho vertailee käyttökohdekohtaisten olennaisten ominaisuuksien suoritustasoja niiden vaatimustasoihin.
  • Rakennushankkeeseen ryhtyvä valitsee tahon avustuksella rakennustuotteen lopullisen käyttökohteen.
  • Taho laatii tuotekortin ja suunnittelija hyödyntää kortin tietoja tuotteen käyttökohteen suunnittelussa.
  • Taho ja suunnittelija laativat kelpoisuuden ja soveltuvuuden asiantuntijalausunnon ja esittävät sen rakennusvalvontaviranomaiselle.

Raaka-ainetta, materiaalia vai tuotetta?

Rakennusvalvonnan päteväksi katsoma taho

Rakennusvalvonnan päteväksi katsoma taho on henkilö tai organisaatio, jolla on riittävä pätevyys mm.

  • koordinoida kelpoisuuden selvittämisprosessia
  • huolehtia että testaus, laskenta, mittaus ja arviointi tehdään pätevien henkilöiden (AHA, RTA, SISA, jne.) ja organisaatioiden toimesta
  • laatia tuotekortti ja rakennuspaikkakohtaisen kelpoisuuden asiantuntijalausunto.

Purkutyömaa.

Tuotekortin sisältö

Uudelleenkäytettävän rakennustuotteen tuotekortin tulee sisältää mahdollisuuksien mukaan mm. seuraavat tiedot:

  • Tuotteen tyyppi ja valmistaja.
  • Tuotteen alkuperäinen käyttökohde/käyttötarkoitus, paikkakunta ja ajanjakso.
  • Tuotteen arviointiperusteet.
  • Tuotteen olennaiset ominaisuudet ja niiden suoritustasot.
  • Tuotteen soveltuvat uudelleenkäyttökohteet/uudelleenkäyttötarkoitukset.
  • Rakennusvalvonnan päteväksi katsoman tahon nimi, ammatti, koulutus, pätevyydet, organisaatio, paikka, päiväys ja allekirjoitus.

Koneluettavassa muodossa esitettävä tuotekortti täydentyy ja seuraa uudelleenkäytettävää tuotetta sen purkamisen, kuljetuksen, varastoinnin, suunnittelun, jakelun, asentamisen ja käytön ajan. Kuljetus- ja varastointiolosuhteiden tulee olla sellaiset, etteivät ne heikennä tuotekortissa esitettyjä tuotteen olennaisten ominaisuuksien suoritustasoja.

Uudelleenkäytettäviä väliseinätiiliä.

Kelpoisuuden selvittämisprosessin helpottaminen ja välttäminen

Kelpoisuuden selvittäminen sisältää satamäärin erilaisia tuote-ominaisuus-käyttökohde-vaatimus-kombinaatioita.

Sopivalla tuote- ja käyttökohdevalinnalla voidaan vaikuttaa kelpoisuuden selvittämisprosessin laajuuteen, aikatauluun ja kustannuksiin.

Uudelleenkäytettävän rakennustuotteen kelpoisuuden selvittämisprosessia voidaan helpottaa seuraavilla tavoilla:

  • Toimitetaan tuote vaatimattomampaan käyttötarkoitukseen, jossa kelpoisuuden selvittämisprosessi on kevyempi, koska tuotteeseen kohdistuu vähemmän rakentamismääräysten olennaisia teknisiä vaatimuksia.
  • Keskitytään tuotteisiin, joille ei ole kelpoisuuskriteereitä.
  • Keskitytään tuotteisiin, joiden tuotehyväksyntä on voimassa, ja joiden voimassa oleva hyväksyntäasiakirja löytyy.

Rakennustuotteiden uudelleenkäyttö ei saa kuitenkaan johtaa osaoptimointiin, jossa vähähiilisyyden ja materiaalitehokkuuden kustannuksella tingitään rakennuskohteen turvallisuudesta ja terveellisyydestä.

Uudelleenkäytettäviä ulkoseinätiiliä.

Uudelleenkäytettäviä alakattolevyjä.

Kelpoisuuden selvittämisen haasteita

  • Rakennuspaikkakohtaisen kelpoisuuden asiantuntijoita on vielä niukasti tarjolla.
  • Tuotekohtaisia arviointikriteereitä on vielä niukasti tarjolla ja ne ovat vaikeaselkoisia.
  • Tiettyjen ominaisuuksien suoritustasojen arviointikriteereitä ei ole vielä olemassa uudelleenkäytettäville tuotteille. Tämä koskee esim. vaarallisten aineiden päästöjen komponentteja ja raja-arvoja.
  • Kelpoisuuden selvittäminen sisältää satamäärin erilaisia tuote-ominaisuus-käyttökohde-vaatimus-kombinaatioita.
  • Sopimattomalla tuote- ja käyttökohdevalinnalla kelpoisuuden selvittämisprosessista voi tulla työläs, pitkäkestoinen ja kallis.
  • Eri paikkakuntien rakennusvalvontojen tulkinnat saattavat poiketa toisistaan.
  • Rakennustuotteiden uudelleenkäyttö saattaa johtaa osaoptimointiin, jossa vähähiilisyyden ja materiaalitehokkuuden nimissä tingitään rakennuskohteen turvallisuudesta ja terveellisyydestä.

Uudelleenkäytettäviä sisäovia.

Yhteenveto ja johtopäätökset

  • Uudelleenkäytettävän rakennustuotteen kelpoisuus osoitetaan rakennuspaikkakohtaisesti rakennusvalvontaviranomaisen päteväksi katsoman tahon selvityksellä.
  • Uudelleenkäytettävän rakennustuotteen olennaisten ominaisuuksien suoritustasojen tulee täyttää käyttökohteessa ominaisuuksille asetetut vaatimustasot.
  • Sopivalla tuote- ja käyttökohdevalinnalla voidaan vaikuttaa kelpoisuuden selvittämisprosessin laajuuteen, aikatauluun ja kustannuksiin.
  • Hankkeessa on syytä olla tuotekelpoisuuskoordinaattori.
  • Rakennustuotteiden uudelleenkäyttö ei saa johtaa osaoptimointiin, jossa vähähiilisyyden ja materiaalitehokkuuden nimissä tingitään rakennuskohteen turvallisuudesta ja terveellisyydestä.
  • Kiertotalous tuo varmasti markkinoille toimijoita, jotka keskittyvät tiettyjen tuoteryhmien purkamiseen, logistiikkaan, varastointiin, kelpoisuuteen, suunnitteluun, jakeluun ja asentamiseen.
  • Kysyntä, tarjonta ja kannattavuus ratkaisevat lopulta sen, hyödynnetäänkö purkutuote uuden rakennustuotteen raaka-aineena, toista rakennusmateriaalia korvaavana materiaalina vai uudelleenkäytettävänä tuotteena.

Jarmo Leskelä
Tekninen johtaja, DI, TkL.
A-Insinöörit.

Kuvat: Pixabay, A-insinöörit, Teemu Ahonen ja Jarmo Leskelä.