NIINA SVARTSTRÖM

Villa Skeppet – peruskorjauksen hienovarainen ote

Villa Skeppetin restaurointi tuli ajankohtaiseksi, kun huvilan asuinkäyttö päättyi ja rakennus siirtyi Christine ja Göran Schildtin säätiön hallintaan. Korjauksen valmistumisen jälkeen vuodesta 2020 alkaen yleisö on voinut tutustua Villa Skeppetiin opastetuilla kierroksilla.

Yhtenä Christine ja Göran Schildtin säätiön perustavana ideana on Alvar Aallon perinnön vaaliminen, ja korjauksen tavoitteet asetettiin kohteen arvon mukaisesti korkealle. Ennen korjaustyön aloittamista selvitettiin tarkoin, mikä kohteessa on erityistä ja arvokasta. Kodin ilme, kalusteet ja muu esineistö – ajalta ennen museokäyttöä – on tallennettu ennen tyhjentämistä ja korjaamista sekä valokuvin, että Sanna Tegelin tekemässä kalustedokumentoinnissa. 

Päärakennuksen, pihan ja puutarhan sekä ulkorakennuksen kattava rakennushistoriaselvitys tehtiin Arkkitehdit Mustonen Oy:n ja Maisemasuunnittelu Hemgårdin yhteistyönä vuosina 2019–2020. Selvitystyö edesauttoi sekä kaupungin kanssa käynnistettyä suojeluprosessia että kohteen restaurointi- ja maisemasuunnittelun tarpeita. Rakennusten arkkitehtuuri ja huonetilojen keskeiset piirteet käytiin yksityiskohtaisesti läpi ja valokuvattiin.  Suojaisa ja viihtyisä puutarha oli rakennuttajapariskunnalle tärkeä, joten myös piha ja kasvillisuus lummelampineen inventointiin ja puutarhan istutuksien säilyneisyys kartoitettiin.

Rakennuksessa oli kosteusongelmia, ja vanhat talotekniset järjestelmät sekä ilmanvaihto edellyttivät toimenpiteitä. Restaurointisuunnittelun tavoitteeksi asetettiin, että keskeiset tilasarjat ja näkymät, säilyneet materiaalit ja tärkeimmät rakennusosat säilytetään ennallaan. Kaikkiaan muutokset on pyritty tekemään huomaamattomasti. Arvokkaimmissa sisätiloissa, kuten reitillä pääsisäänkäynniltä aulan kautta ylös olohuoneeseen ja parvekkeelle, on tehty vain palauttavia muutoksia. Olohuoneen vaaleiden kangastapettien, ikkunalaudan sekä käsijohteiden puupintojen kunnostukset on tehty konservaattorityönä.

Göran Schildtillä oli pääkerroksessa pihan puolella oma rauhallinen työhuone ja tilaa kirjoilleen. Kirjailijan työhuoneessa ei korjauksen aikana tehty muutoksia, eikä esimerkiksi kirjoja missään vaiheessa tohdittu siirtää pois huoneesta, vaan ne luetteloitiin paikalla.

Päärakennuksen ja saunan välissä tehtiin pergolakatoksen ja porrastasanteen palauttavia muutoksia. 

Saunan sisäänkäynnin edustalle asennettiin sekä räystäälle että porrastasanteen tasoon uudet vesikourut, saunan alapohjan ja ulkoseinän kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi jatkossa. Samasta syystä saunan lattiarakenteita varustettiin lattialämmityksellä.

Selvää oli, että huvilan alkuperäinen keittiö ja kylpyhuone palvelisivat jatkossa vain museoesineinä. Museokäytön kannalta välttämättömät muutokset sisätiloissa kohdistettiin pohjakerroksen tekniseen tilaan sekä varasto- ja autotallitiloihin. Pääkerroksessa museokäyttöön varauduttiin varustamalla alkuperäinen makuuhuone tietoliikenneyhteyksin. Entiseen autotalliin ja sen varastoon varustettiin yleisön infotila ja yleisö-wc. Saunan alapohjan ja ulkoseinän kosteusvauriot korjattiin. Saunakamarin ”Ibsen-huone” varustettiin tutkijahuoneeksi.

Vanhat vesijohdot uusittiin kauttaaltaan ja vesijohtoreitit kohdennettiin keittiön takana sijaitseviin aputiloihin. Onneksi 1970-luvun rakennusvaiheessa oli lummelammen sijaan varauduttu lämmitettävän uima-altaan rakentamiseen pihalle, sillä päärakennuksen maanvaraisen laatan alapuolelle asennetut putkivaraukset hyödynnettiin peruskorjauksessa uusittavien vesi- ja sähköjohtojen reittinä. Huvilan pääkerroksessa alapohja avattiin vain pukeutumishuoneessa ja kylpyammeen alla, kun tarvittavat uudet vesi- ja sähköjohdot sujutettiin vanhoihin putkiin. Lämmitysjärjestelmän vesikiertoisen patteriverkon kunto katsottiin riittäväksi, mutta kaukolämpökeskus korvattiin uudella.

Olohuoneen ja parvekkeen välisen ulkoseinän kosteusvauriot voitiin korjata paikallisesti ulkokautta. Ulkoverhousta uusittiin vanhan mallin mukaisilla sienipaneeleilla. Parvekelaatan vedeneristys ja parvekkeen vedenpoisto uusittiin. Myös parvekkeen ja olohuoneen ulotetun betonilaatan alapinnan pakkasvaurioita paikattiin. Julkisivupaneelit pintakäsiteltiin ja slammatut tiiliseinät kalkattiin vasta korjausta seuraavana kesänä.

Villa Skeppet laajentaa käsitystämme 1970-luvun arkkitehtuurista. Se on suunniteltu pieneksi yksityiseksi huvilaksi, mutta siinä on toteutunut arkkitehdin taka-ajatus, ajatus luoda paratiisi. Laakealle tontille on taiten rakennettu polveileva tilasarja, jonka varrella hallista avautuu näkymä puutarhan lummelammelle, ja joka olohuoneessa huipentuu avarana näkymänä merelle. Saunan ja päärakennuksen reitti saunalle kulkee pienen pergolan suojassa. Villa Skeppet – sisä- ja ulkotilojen limittyminen, yksityiskohtien runsaus ja intiimi mittakaava – on arkkitehtuuria, joka puhuttelee meitä edelleen.

Niina Svartström
Arkkitehti SAFA, Arkkitehdit Mustonen Oy.

Kuvat: Niina Svartström, Riikka Koivula, Pyry Kantonen.

Hankkeen tiedot:

Tilaaja: Christine ja Göran Schildtin säätiö

Arkkitehtisuunnittelu ja rakennushistoriaselvitys: Arkkitehdit Mustonen Oy/Niina Svartström, Tapani Mustonen, Riikka Koivula, Carin Lindeberg, Maren Nielsen ja Ida Magnusson

Maisemasuunnittelu ja pihan historiaselvitys: Maisemasuunnittelu Hemgård/Gretel Hemgård ja Tiina Taipale

Rakennesuunnittelu: Insinööritoimisto Möttönen Oy/Heikki Möttönen

LVI-suunnittelu: LVI-suunnittelu BRL Oy/Ben-Roger Lindberg

Sähkösuunnittelu: Nenotek Oy/Heikki Pekonen